0422 323 23 23

Bebeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Bebeklikte doğru beslenme, ilk altı ay tek başına anne sütü ve altı ay civarında başlanacak olan
tamalayıcı beslenme ile birlikte anne sütünün verilmesidir.
Tamamlayıcı beslenme anne sütünün artık yetmediği dönemde anne sütü ile birilkte anne sütü
dışındaki gıdalarında verlimesidir. Ancak mamalar ek besin değildir.
Bebeklik döneminde beslenme uzun dönemde sağlıkla da ilişkilidir. İlk iki yaştaki beslenme
yetersizliği gelişim problemlerine yol açabileceği gibi, uygun olmayan aşırı beslenme ise obeziteye neden
olabilmektedir.

Biz Sizi Arayalım

Telefon Numaranızı Bırakın,
Randevu Talebiniz İçin Biz Sizi Arayalım.

 

ANNE SÜTÜ

Bebeğinizin beslenmesi için ilk 6 ay sadece anne sütü yeterlidir.

Anne sütü, bebeğin sağlıklı gelişimi ve uzun dönemde sağlığı için önemlidir.

Anne sütü ayrıca bebek ile anne arasındaki duygusal bağı oluşturur

Doğumdan sonra ilk birkaç gün gelen yoğun ve sarı renkli süte kolostrum denir. Kolostrum bebeğin ihtiyacı

olan tüm bileşenleri içerir ve yüksek miktarda koruyucu antikor içerir.

Anne sütünün içeriğindeki maddelerin ve canlı hücrelerin bebeği hastalıklara karşı koruyucu etkisi vardır.

Anne sütündeki prebiyotikler bebeğin barsak florasını geliştirerek bebeğin sindirim ve bağışıklık sisteminin

Anne sütü ishal, solunum yolu , sindirim sistemi, idrar yolu enfeksiyonları gibi hastalaıkları önlemeye

yardımcı olurken, ilerleyen dönemdeki obezite, diyabet ve alerji riskini de azaltır.

6 aydan sonra da anne sütü bebeğin temel besini olmaya devam eder.

Bebeğinizi 2 yaşına kadar emzirmeniz önerilmektedir.

EMZİRME

MAMA

göre belirlenmelidir.

TAMAMLAYICI BESLENME

Sağlıklı bir tamamlayıcı beslenme uygulamasında beş şartın yerine getirilmesi gereklidir.

1-Zamanında beslenme

2-Kaliteli beslenme

3-Yeterli beslenme

4-Güvenli beslenme

5-Keyifli beslenme

  • Ek gıda başlarken anne sütü kesilmemeli ya da azaltılmamalıdır.
  • Her öğün miktarı yaklaşık bir çay bardağı (100 ml) kadar olmalıdır.
  • Ek gıdaya tek çeşit ile başlanmalı,her yeni ek gıda teker teker en az 2-3 gün aralıklar ile eklenmelidir.

 

 

GÜVENLİ TAMAMLAYICI BESLENME

Yumurta, balık, fındık, fıstık ve deniz ürünleri gibi bazı gıdalardiğerlerinden daha alerjiktir. Alerjik gıda vermemek veya geciktirmek alerji oluşumunu önlemez. Alerjiden korunmanın bilinen en etkili yöntemi 4-6 ay tek başına anne sütü ile beslenmedir.

Çay ve bitki çayları, şekerli içecekler, konserve gıdalar, hazır çorbalar, hazır meyve suları, şekerli yoğurt ve peynirler, tuzlu gıdalar, biberli gıdalar uygun değildir.

İçindeki botilinium toksini nedeni ile bal bir yaştan önce verilmemelidir.

Boğulmaya sebep olabilecek kabuklu kuruyemişler, üzüm, pişmemiş havuç, şeker gibi yuvarlak sertt gıdalar bebeklik döneminde verilmemelidir.

Sarı turuncu renkli meyve ve sebzeler günde birden fazla önerilmez. (havuç, mandalina vs)

Salam sosis sucuk gibi katkı maddesi içeren besinlerin bebek beslenmesinde yeri yoktur. (ayrıca nitrit içerirler)

En önemli faktör ise hijyenik koşullarda beslenmedir.

 

DUYARLI BESLENME

  • Uygun beslenme alışkanlığının edinilebilmesi için anne-bebek ilişkisinin sağlıklı olması gerekir.
  • Anne, bebeğin açlık ve tokluk belirtilerini bilmeli, zamanında ve uygun miktarda beslemelidir. Bebeğin
  • beslenme faaliyetine katılımını teşvik etmelidir.
  • Bebeklerin 9-12 ay civarında el becerileri geliştiği için bu dönemden itibaren bebeğin beslenmeye katılımı desteklenmelidir.
  • Sadece ne yenildiği önemli değildir, bebeğin nasıl, ne zaman, nerede , kim tarafından beslendiğide çok önemlidir.
  • Beslenme aynı zamanda sevgi ve öğrenme zamanıdır. Göz teması kurarak teşvike derek beslenmelidir. Sözel
  • veya fiziksel baskı yapmakszın sabırla ve keyifle beslenmelidir.
  • Bu beslenme modeline duyarlı beslenme denilmektedir. Yemek reddedilince aşırı ısrarcı olmadan tekrar
  • tekrar denemek anahtar kuraldır.

 

TAMAMLAYICI BESLENMEDE TEMEL KURALLAR

  • Ek gıdaya başlanma sürecinde anne sütüne devam edilmelidir. Anne sütü yoksa mamaya devam edilmelidir.
  • 6-8 aylık bebekte 2 öğün, 9-11 aylık bir bebekte 3 tamamlayıcı besin öğünü yeterlidir. 12-24 aylık bebeklere
  • bunlara ek olarak 1-2 ara öğün verilebilir. Anne sütü olmayan bebeklerde mümkünse devam sütü verilmeli,
  • mümkün değilse bir öğün daha fazla verlmelidir.
  • Tamamlayıcı beslenmeye tek çeşit ile başlanmalıdır.
  • Her yeni gıda teker teker en az 2-3 gün aralıklar ile eklenmelidir.
  • Etin tamamlayıcı beslenmeye dahil edilmesi geciktirilmemelidir. Bebekler vejeteryan diyet almamalıdır.
  • Gıdalara şeker ve tuz ilave edilmemelidir.
  • Yağ ve kolesterol kısıtlaması yapılmasına gerek yoktur. İçeriğine göre çok yüksek enerji bulunan besinler
  • aşırı kiloya neden olabileceğinden verilmemelidir.
  • Çölyak hastalığı gelişmemesi için gluten içeren buğday, arpa, çavdar gibi tahılları içeren ürünlerin erken
  • verilmemesi (4 aydan önce) veya geç döneme (7 aydan sonra) bırakılmaması gerekmektedir.Bu gıdalar 4-7 ay
  • arasında mutlaka başlanmalıdır.

SAĞLIKLI YEME DAVRANIŞI

Yaşamın ilk iki ayında bebek beslenme sırasında izleme, hareket ve etkinlikleri azdır. 2-4 aydan itibaren ise bebeğin annesine ilgisi artmakta, anne kokusu, sesi ve kucaklamasını beslenme ile ilişkilendirebilmektedir. Bu dönemde Gelişimsel dürtüsü anneye bağlanmadır. Bu nedenle anne kucağında, annesinin yüzüne odaklanarak, sesini duyarak, tenini hissederek beslenen bebek aynı zamanda gelişimin temel dürtüsünüde tatmin etmiş olur. Anne sütü olmadığı zamanda ise mamar ile kucakta beslenmesi daha uygundur.

Bu aylarda başka hiçbir besin yedirme biçimi gelişime ve sağlığa uygun değildir. 4-6 aylarda bebeğin çevreye olan ilgisi artmaktadır. Bebek artık destekli oturmaya alışmıştır ve nesneleri elleri ile tutmaya başlar. Emerken bile aralıklı olarak çevreyi görebilmek, uzanmak, tutmak ister. Bu dönemde bebeğin artık aile ile birlikte bir erişkinin kucağında sofraya oturması, yenilenleri merak etmesi, yiyen diğer kişileri gözlemlemesi onun ek besinlere geçişini kolaylaştırır. Altıncı aya doğru gıdaların püre halinde tattırılmasında fayda vardır, ancak anne sütü hala temel besindir.

6-8. aylarda bebek artık başı dik halde tek başına otumaya başlamıştır ve besinlere ulaşmaya ve yakalamaya başlamıştır. Yemek isteğini sesler çıkararak belirtir. Bu dönemde bebeğin temel dürtüsü çevreyi araştırma ve tanımadır. Bu dönemde yenilik arayışı, kendi edindiği becerileri deneme ve tekrarlama bebek için önemlidir. Bu dönemde bebek elleri ile kendini beslemeyi başarabilir.

8-10. aylarda el göz uyumu dahada gelişir ve parmakları ile besinleri tutabilir, parmak besinlerini yiyebilsede kaşık kullanımı henüz yetersizdir. Bu dönemde bu dönemde bardaktan su içebilirler, araştırmacılığı artmış, hareketleri buna uyumlu olarak daha becerikli olmuştur. Yeni tatlar dokular hoşuna gider, bağımsızlaşmaya başlar. Bu dönemde kendi başına beslenmeye izin verilerek aile sadece gözetim yapabilir.

10-12 aylarda kendini besleme çabası artar. Mama sandalyesinden yere düşen yiyeceğin nereye gittiğini görmek içn defalarca atar. Bardağı tutabilir ama sıklıkla döker. Beslenme sırasında daha fazla sözel ve hareketli etkinliklerde bulunur.

12-15. aylarda bebek yardım almadan kendi başına yemeye çalışır. İştah ile ve beslenme ile ilgili gereksinimlerinde azalma görülür. Bardağı , kaşığı daha iyi kullanır. Besinleri daha becerikli çiğner. Temel dürtü artık bağımsızlaşmadır ve bununla beraber kendi kurallarını koymak, yeme içme işini kontrolü altında tutmak ister. Kirli masalar ve yüzü yemek bulaşığı olmuş çocuklar bu döneme özgüdür.

15-18. aylarda yeme süresi daha kısadır. Bardağı ve kaşığı daha iyi kullanır. Sürekli hareket halindedir, yiyecek önüne getirilene kadar daha sabırlı bekleyebilir. Anne babanın dikkatini çekebilmek için yiyecekle oynar veya fırlatıp atar.

18-24 aylarda parmaklarıyla veya çatal kaşık kullanarak kendini besleyebilir, yemeyi talep edebilir. Bu dönemde artık tümüyle kendi elleriyle yişyebilir, acıktığını belirtebilir, doyduğunda sofradan kalkabilmektedir. Sebze ve meyveleri ısırabilir çiğneyebilir, bazı gıdalara karşı artmış ilgi olabilir, bazı gıdaları reddetme bu dönemde sık görülmektedir. Yeme işini kendi kontrolü altında tutmaya çalışır, aslında yemek istediği bir yiyeceği reddederek kendi istediğini yaptırmaya çalışır.

2-3 yaşta yiyecekleri karıştımayı sever. Yemekte oyalanır, masanın hazırlanması ve toplanmasına yardım etmekten hoşlanır.

3-4 yaşta daha az dökerek yer, çatal kaşığı daha becerikli kullanır, ellerini yardımsız yıkayabilir. Yemeklerin hazırlanmasından hoşlanır, kendi evi dışında başka yerde yemek yerken sofrada nasıl davranılacağını bilir.

4-5 yaşlarında Yemeği tabağa yardımsız koyabilir, yiyecekler konusunda daha seçicidir. Bazı tatlara karşı dirençlidir. Televizyon reklamlarında gördüğü yiyecekleri istemeye başlar. Yemek listesi önerilerinde bulunur.

5-6 yaşta bıçak kullanır, yiyecek ve içecek isteyen küçük kardeşin beslenmesine yardım eder.

6-8 yaşta abur cubur alınması için baskı yapar, o günkü yemek listesi ile ilgili yorumlar yapar, okulda beslenme saatinde para harcayabilir.

8-10 yaşta basit ev yemekleri hazırlamaktan hoşlanır. Evden uzak olduğunda atıştırmalık satın almak için ilave para ister. Yeni besinler deneme konusunda daha gönülsüzdür.

6-8 AY BEBEK BESLENMESİ ÖRNEK GÜNLÜK BESLENME
Sabah kalkar kalkmaz Anne sütü (Az veya yok ise devam sütü)
Ara öğün 1/2 çay bardağı Yoğurt/Çorba/Meyve Püresi/Kahvaltılık
Öğlen Anne sütü (Az veya yok ise devam sütü)
Ara öğün 1 çay bardağı Yoğurt/Çorba/Meyve Püresi
Öğleden sonra (ikindi) Anne sütü (Az veya yok ise devam sütü)
Ara öğün 1/2 çay bardağı Yoğurt/Çorba/Meyve Püresi
Akşam/Gece Anne sütü (Az veya yok ise devam sütü)
9-12 AY BEBEK BESLENMESİ ÖRNEK GÜNLÜK BESLENME
Sabah kalkar kalkmaz Anne sütü (Az veya yok ise devam sütü)
Ara öğün 1 çay bardağı kadar kahvaltılık
Öğlen Anne sütü (Az veya yok ise devam sütü)
Ara öğün 1 çay bardağı kadar sebze çorbası veya ev yemeği
Öğleden sonra (ikindi) Anne sütü (Az veya yok ise devam sütü)
Ara öğün ½ çay bardağı meyve püresi + ½ çay bardağı yoğurt/muhallebi
Akşam/Gece Anne sütü (Az veya yok ise devam sütü)

HANGİ AYDA HANGİ EK GIDA ÖRNEK LİSTE

6-8 Ay

  • Anne sütüne devam
  • Elma, kayısı, muz, nektarin, şeftali, armut, erik, mor erik, balkabağı, mango
  • Havuç, yeşil fasülye, bezelye, kabak, patates, yeşil yapraklı sebzeler
  • Buğday, arpa, yulaf, pirinç
  • Tahıllı çorbalar, bir süre sonra sebzeli çorbalar
  • Meyve suyu, sebze suyu ve püresi, pekmez
  • Yoğurt, peynir, tereyağı, kefir, yumurta sarısı (¼ oranında)

7-8 aylarda kırmızı et, tavuk eti

  • Şekersiz muhallebi (süt+pirinç unu)
  • Besinlerin hazırlanmasında inek sütü küçük miktarlarda kullanılabilir.

8-10 ay: Yukarıdaki ürünlere ek olarak

  • Üzüm, kiraz, kavun-karpuz, incir, kivi, hurma, portakal, mandalina
  • Kereviz, karnabahar
  • İyi ezilmiş ev yemekleri (kıymalı ve sebzeli olabilir)
  • Bitkisel yağlar

10-12 ay: Yukarıdaki ürünlere ek olarak

  • Çilek, greyfurt,nar

12-24 ay: Yukarıdaki ürünlere ek olarak

  • Aile sofrasına oturup kendi deneyimlerine göre seçim
  • Ceviz, badem, fındık, fıstık, yaban mersini, susam
  • Kakao, tahin, zeytin, kaymak, yumurta beyazı