0232 458 20 20

Çocuklarda Dikkat Eksikliği

Her 100 çocuktan 8’inde görülebilen dikkat eksikliği çocuklar ve gençlerde hastalık sınıfına giren, önemsenmesi gereken bir sorundur. Doğru uygulanan tedavi ve takip ile çocuklarınızın okul ve sosyal hayatında yaşaması muhtemel sorunların önüne geçebilirsiniz.

Biz Sizi Arayalım

Telefon Numaranızı Bırakın,
Randevu Talebiniz İçin Biz Sizi Arayalım.

 

 

Dikkat Eksiliği Nedir?

Dikkat eksikliği, çocuklarda Hiperaktivite, dürtüsel davranışlar ve otokontrol bozuklukları ile belirti gösteren bir hastalıktır. Dikkat eksikliği genellikle çocukluk döneminde görülmekle birlikte nadiren ergenlik döneminde de ortaya çıkabilir. Genetik geçişli ve biyolojik bir hastalık olan dikkat eksikliği en sık erkek çocuklarda görülmektedir. Anne veya babasından birinde DEHB olan çocuklarda DEHB gelişme olasılığı daha yüksektir. Annenin gebelik döneminde sigara ve alkol kullanması, prematüre doğum ve kafa travmaları da dikkat eksikliği gelişmesi riskini arttıran faktörler arasındadır.

Dikkat Eksiliği Belirtileri

Dikkat eksikliğinin en sık görülen belirtisi okul çağında ki çocukların okul başarını etkileyen konstrasyon düşüklüğü ve odaklanma problemidir. Dikkat eksikliği olan çocuklarda sık sık hayallere dalma, anlatılanlara odaklanma da güçlük yaşama gibi belirtiler görülebilmektedir. Çocuğun sürekli hareket halinde olması, sabırsız olması, oyunlarda sırasını beklemekte güçlük çekmesi, bağırma ve gülme gibi ani tepkiler vermesi de dikkat eksikliği belirtisi olabilmektedir.

Dikkat Eksikliği Bozukluğu Tanısı ve Tedavisi

Dikkat eksikliğinin tanısı konulmadan önce çocuğun bakımından sorumlu kişilerden detaylı öyküsü alınmaktadır. Mevcut belirtilerin ne kadar süredir görüldüğü, son zamanlarda durumu tetikleyecek boşanma, aile bireylerinden birinin kaybı gibi bir olay yaşanıp yaşanmadığı gibi detaylar hastalığın tanı sürecinde önemlidir. Dikkat eksikliğinin tanısında uygulanabilen birçok test mevcuttur ve belirtilerden en az beş tanesi görülmediğinde tanı konulamamaktadır. Dikkat eksikliğinin tedavisinde kişinin yaşı, cinsiyeti ve eşlik eden Hiperaktivite tarzı semptomları incelenerek tedavi uygulanmaktadır. Dikkat eksikliği medikal ilaçlardan faydalanılarak ve terapi, eğitim destekleriyle tedavi edilebilmektedir. Dikkat eksikliği tedavisi süresince ailenin, öğretmenler ve hekimle sürekli iletişim halinde olması önem taşımaktadır.

 

Dikkat eksikliği, çocuklarda Hiperaktivite, dürtüsel davranışlar ve otokontrol bozuklukları ile belirti gösteren bir hastalıktır.

SIK SORULAN SORULAR
Dikkat eksikliğine ait belirtiler ergenlikte %80, yetişkinlik döneminde %60 oranında devam etmektedir. Yani zamanla belirtileri hafifleyerek hayatı engellemeyecek şekle gelecektir.
Dikkat eksikliğinin terapi ve eğitim süreci uzun yıllar devam etmesi gerekmektedir. Medikal tedavi genellikle 1 yıl civarında sürmektedir.
Dikkat eksikliği belirtileri genellikle 3 yaş civarında ortaya çıkmaktadır.
Dikkat eksikliği tedavi edilmediğinde ileri yaşlarda anti sosyal özellikler, akademik başarısızlık, depresyon gibi sorunlar yaşaması olasıdır.
Dikkat Eksikliğinin gelişmesinde en önemli unsurlar biyolojik(nörolojik) ve genetik faktörlerdir.