0232 458 20 20

Gebelikte Kalp ve Damar Hastalıkları

Gebelik kalbin iş yükü ve dolaşım sistemi üzerinde çeşitli değişikliklere neden olmaktadır ve gebelerin yaklaşık olarak %4’ünde kalp ve damar hastalıklarına rastlanmaktadır. Günümüzde gebelerde görülen kalp ve damar hastalıklarına her geçen gün daha sık rastlanmaktadır.

Biz Sizi Arayalım

Telefon Numaranızı Bırakın,
Randevu Talebiniz İçin Biz Sizi Arayalım.

 

 

Gebelik öncesi dönemde veya gebe kalınmasının hemen ardından bu konuda yapılacak bilgilendirme ve kontroller anne ve bebeğin genel sağlığını korumak için oldukça önemlidir.

Gebelikte Görülen Kalp ve Damar Hastalıkları

Gebelik döneminde görülen kalp ve damar hastalıklarının sıklığı günümüzde artan gebelik yaşı, obezite ve diyabet gibi hastalıklara bağlı olarak artış göstermiştir. Gebelik döneminde en sık görülen hastalık tansiyon yüksekliğidir ve tüm gebelerin yaklaşık olarak %7’sinde görülmektedir. Kalp deliği, romatizmal kalp hastalıkları ve kalp kası hastalığı ve kalp yetmezliği de sık görülen hastalıklar arasındadır. Önemli kalp hastalıkları olan kadınlar gebelik döneminde deneyimli kadın doğum uzmanları ve kalp damar cerrahları tarafından düzenli olarak kontrol altında tutulmalıdır.

Gebelik Dönemi Anne Adaylarının Kalp ve Damar Sağlığını Nasıl Etkiler?

Gebelik ve doğum sürecinde anne adayının kalp ve damar sağlığı üzerinde ciddi değişimler meydana gelmektedir. Gebelik döneminde bebeğin metabolik ihtiyaçlarının karşılanması için annenin vücudunda dolaşan kan miktarı %30 ile %50 arasında artmaktadır. Bu durum kırmızı kan hücrelerinin bu artış hızına yetişememesi sonucu kansızlık gelişmesine neden olmaktadır. Artan kan hacminin kalpte yarattığı iş yükü de özellikle ilk 3 ayın ardından sorunlar gelişmesine neden olabilmektedir. Bu nedenlere bağlı olarak gebelik döneminde çarpıntı ve nefes darlığına oldukça sık rastlanmaktadır. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde bebeğin büyümesiyle rahim dokusu kalp ve damarlara baskı yaparak çeşitli belirtilere neden olabilmektedir. Doğumsal kalp hastalığı olan kişilerin gebelik öncesinde veya gebeliğin erken döneminde mutlaka bir uzman hekime başvurması gerekmektedir.

 

Günümüzde gebelerde görülen kalp ve damar hastalıklarına her geçen gün daha sık rastlanmaktadır.

SIK SORULAN SORULAR
Gebelikte bazı kalp ilaçları kullanılabilirken bazıları bebek için olumsuz etki yaratacağından kullanılmaları önerilmiyor. Gebelik sürecinde ilaç kullanımına uzman hekim tarafından karar verilebiliyor.
Kalp hastalığı olan kadınların gebelik döneminde hipertansiyon, böbrek ve karaciğer fonksiyon bozukluğu yaşaması gibi riskler mevcuttur. Dokuların oksijensiz kalmasına neden olabilen bu durum anne ve bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir.
Kalp hastası olan anne adaylarının sorunsuz şekilde normal doğum yapması mümkündür.
Gebelik döneminde kalp çarpıntısı genellikle normal kabul edilmekle birlikte çarpıntının sık tekrarlanması durumunda mutlaka uzman hekime başvurulması gerekmektedir.
Gebelik döneminde kalp ve dolaşım sisteminin yükü ciddi oranda artmaktadır. Bu nedenle dönem dönem çarpıntı gibi belirtiler meydana gelmesi normaldir.