Hızlı Arama

Arama yapmak için anahtar kelime giriniz

Gözde Haberler

Some content in menu

Hızlı Arama

Arama yapmak için anahtar kelime giriniz
Tıbbi Birimler

GÖZ SAĞLIĞI ve HASTALIKLARI

Katarakt Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Halk dilinde perde veya aksu da denilen katarakt göz merceğinde oluşan bulanık ya da kesif bölgelerdir. Göz merceği irisin ve gözbebeğinin arkasındadır. Görevi, gözün arka bölümünün iç yüzünü kaplayan ve ışığa duyarlı olan retina üzerinde görüntü oluşumunu sağlamaktır. Mercek bulanıklaşmaya başlarsa ışınların geçişi engelleneceğinden görüş bozulabilir.

Katarakt oluştuğunda merceğin kimyasal bileşiminde de değişiklik meydana gelir. Ancak bu kimyasal değişimin nedenleri henüz tam olarak bilinememektedir. Yaşlılıkta oluşan katarakt en çok bilinenidir. Fakat bu tip katarakta elli hatta daha genç yaşlarda da rastlanılmaktadır. Ayrıca şeker, diğer sistem hastalıkları, uyuşturucular ve göz yaralanmaları ile birlikte de katarakt oluşabilmektedir. Bebekler kalıtımsal olarak kataraktlı doğabildikleri gibi yaşamlarının ilk yıllarında da katarakt oluşabilmektedir.

Kataraktlar genellikle yavaş oluşurlar. Ağrı, sulanma, kızarma yoktur. Bazı kataraktlar, görüşü ciddi şekilde azaltacak bir düzeye ulaşmazken, bazıları da görüşü bütünüyle önler.

Bir kataraktın görüşü etkilemesi:

  • Büyüklüğüne
  • Yoğunluğuna
  • Mercekte oluştuğu yere bağlıdır.

Katarakt Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?

Kataraktın en önemli nedeni yaşlılıktır. Yaşlılık dışında, travma, bazı ilaçlar ve diyabet katarakta yol açtığı gibi üveyit, göz tansiyonu gibi göz hastalıklarında da gelişebilir. C vitamini eksikliği ve ultraviyole ışınlarına maruz kalmak gibi etkenlerde katarakt gelişimini hızlandırır. Katarakt bebeklik ve çocukluk çağında da görülebilir.

  • Aile hikayesi
  • Şeker hastalığı gibi tıbbi problemler
  • Göz yaralanması
  • Kortizon gibi ilaçlar
  • Uzun süre korunmadan güneşte kalma
  • Önceden göz cerrahisi geçirme

Kataraktın Oluşturacağı Şikayetler Nelerdir?

  • Sisli, puslu, bulanık görme, bazen çift görme de olur; ancak katarakt ilerledikçe bu durum da genellikle kaybolur.
  • Gözlük camlarını sık sık değiştirme ihtiyacı hissedilir. Ancak katarakt belli bir noktayı aşınca, cam değiştirme de görüşü iyileştiremez olur.
  • Gözler üzerinde bir film varmış gibi hissetme, bir tülün veya bir çağlayanın ardından bakıyormuş gibi görme. Kataraktlı kimse, daha iyi görmek için sık sık gözlerini kırpıştırır.
  • Genelde kara olan göz bebeği renginin değişmesi. Göz incelenirken göz bebeği gri, sarı veya beyaz görülebilir, ancak bu değişiklikler her zaman fark edilmeyebilir.
  • Işık problemleri;  örneğin gece araba kullanılması giderek güçleşir, çünkü merceğin puslu kısmı, karşıdan gelen far ışınlarını dağıtır ve bunların çift görünmesine veya gözün kamaşmasına neden olur. Keza kataraktı olan kimse, okurken ya da yakın işler yaparken yeterli ışık bulamamaktan yakınır.
  • “İkinci görüş”: Bazı kişilerde katarakt belli bir düzeye varınca, geçici bir okuma rahatlığına kavuşurlar. Katarakt geliştikçe görüş tekrar bozulmaya başlar. Bu septomların hiçbirisi o kimsede katarakt olduğunu kanıtlamaz, ya da kataraktın alınması gerektiği anlamına gelmez. Ancak bu belirtilerden her hangi birisi olan kişi, bir göz hekimine mutlaka başvurmalıdır.

Kimler Katarakt Ameliyatı Olmalıdır?

  • Görme bozukluğu kişinin günlük yaşamını aksatacak kadar ilerlediğinde kataraktı ameliyatla alınmalıdır. Eğer katarakt tamamen olgunlaşıp buzlu cam gibi opak hale gelmişse daha acil bir şekilde tedavi edilmelidir. Olgunlaşmış bir kataraktın şişmesi ve hatta göz içinde dağılması bile mümkündür. Bu gibi değişimler, kalıcı görüş kaybı tehlikesi taşırlar.
  • Doğumsal kataraktlarda ise, görmenin engellendiği her durumda derhal ameliyat yapılmalıdır. Bunun dışında katarakt ameliyatının acilen yapılmasını gerektiren durumlar çok nadirdir. Şunu unutmayalım ki katarakt başladıktan sonra çoğu zaman ilerler. Ama ilerleme hızı genellikle yavaştır ve önceden tayin edemeyiz. Katarakt ameliyatının zamanlamasını hasta tayin etmelidir. Hekime düşen görev, hastanın görme şikayetlerinin ne kadarının katarakta bağlı olduğunu saptayıp hastaya bildirmektir.
  • Geceleri bile arabasını kullanmak zorunda olan bir taksi şoförü ile evinden pek çıkmayan yaşlı bir insan erken ameliyat için aynı derecede istekli olamazlar.
  • Katarakt ameliyatının gerekliliği için görme keskinliği tek kriter değildir. Bir çok hasta, görme netliklerinin düşük olmasından şikayetçi olmayabilirler. Ya da görme netliği iyi olmasına rağmen değişik ışık koşullarında çok rahatsız olduklarını bildirirler. Güneşli günlerde sokakta daha az gördüklerini söyleyen hastalar olduğu gibi, geceleri otomobil farları, sokak lambalarının aşırı parlama ve yansıma yapıp dünyalarını kararttığından yakınan hastalar da çoktur. Kataraktın görsel şikayetlerinden bir tanesi gri tonu ve renkler arasında kontrastın kaybolmasıdır. Bu süreç uzun bir zaman aldığı için iki göz kataraktlarında hasta bu değişimi algılamayabilir. Tümsek ya da çukurların farkına varamaması, merdiven inerken ya da eşik atlarken kaza geçirmelerine neden olabilir. Göz hekimi, hastalarını bu yönden uyarır ve hastasının karar vermesini ister.
  • Çok beklemiş kataraktların çekirdekleri sertleşeceği ve bağları gevşeyebileceği için ameliyat işlemini zorlaştırabilirler. Çok daha uzun yıllar ameliyat olmayan hastaların, dalında meyvenin çürümesine benzetilebilecek şekilde, kataraktları da çürüyüp göz içi iltihabı yaratma, tansiyonu yükseltme gibi yan etkiler yapabilme ihtimali vardır. Ancak bu derece olgunlaşmış kataraktlar hastanın görmesini de çok bozmuştur.
  • Görmesinden çok şikayetçi olmayan, başka ek bir problemi bulunmayan bir hastaya katarakt ameliyatının aciliyetinden genellikle söz edilemediği akılda tutulmalıdır

Katarakt Basit Bir Ameliyat mıdır?

Hasta için yorucu bir ameliyat değildir. Damla ile ya da küçük miktarda uyuşturucu enjeksiyonu ile göz uyuşturulduğu için ağrı duyulmaz. Ameliyat genellikle yarım saati geçmediği için hasta için kolay bir ameliyat olarak kabul edilebilir. Ancak bu durum ameliyatın basitliği anlamına gelmemelidir. Deneyimli göz cerrahları tarafından titizlik gösterilerek yapılması gereken bir girişim olarak düşünülmeli, en iyi koşullar sağlanarak ameliyat gerçekleştirilmelidir.

Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Çeşitli teknikler vardır. Gözün ve hastanın durumuna göre hangi tekniğin kullanılacağına ameliyatı yapacak cerrah karar verir. Ameliyatın amacı, bulanmış olan göz içi merceğinin tümünü ya da içindeki materyali çıkartmaktır. Bu doğal merceğin yerine yapay bir mercek yerleştirilmediği zaman hasta kalın gözlük camlarına mahkum olacaktır. Bu nedenle ameliyatta suni göz içi merceği de çoğu hastada yerleştirmek gerekir.

Göze Damla Nasıl Konulmalıdır?

  • Damla konulmadan önce eller iyice yıkanmalıdır.
  • Ameliyat sonrası doktorunuz size 2 farklı damla kullanmanızı önerdiyse, her iki damla aynı anda damlatılmamalıdır. Birinci damladan 15 dakika sonra diğer damla konulmalıdır.
  • Damla konulmadan önce şişenin çalkalanmasında fayda vardır.
  • Damla koyarken yukarıya doğru bakılıp alt kapağınızı aşağıya doğru çekerek göz kapağının içine doğru, damlanın ucu göze değdirilmeden konulmalıdır.

Göz İçi Mercek Seçimi

Göz içine konulan merceğin kalitesi ve cinsi hastaların ameliyat sonrası göz sağlıklarını ve görme niceliklerini belirleyen önemli bir etkendir. Katarakt ameliyatlarında göz içine yerleştirilen lensin ultraviyolenin zararlı ışınlarından koruyan özellikte olanları da kullanılmalıdır.

Katarakt çıkarıldıktan sonra ameliyat olan kişinin görüntüyü retina üzerinde odaklayabilmesi için çıkarılan lensin yerine suni bir mercek (intraoküler lens) takılması gerekir. Her biri farklı avantajlara sahip değişik göz için lensler vardır ve hangisinin uygun olduğu muayene sonrası doktorunuz tarafından ihtiyaçlarınıza göre belirlenir ve birlikte kararlaştırılır.

Bu lensler katarakt dışında refraktif lens değişimi denilen gözlük takmamak amacıyla yapılan ameliyatlarda da kullanılmaktadır.

Sabit Odaklı Lensler

Katarakt ameliyatlarının çoğunda bu lensler kullanılmaktadır. Derecesine göre sadece bir mesafe için gözlük ihtiyacını ortadan kaldırırlar. Örneğin uzak sıfırlandı ise yakın için 2,5 numara gözlük gerekecektir. İyi derecede ve her türlü ışıkta kaliteli görme sağlamaktadır. Yakın gözlüğü takmaktan rahatsız olmayacak hastalar için bu lensler tavsiye edilir.

Çok Odaklı Lensler

Hastanın göz içinde bulunan doğal mercek çıkartılarak yerine gözün içyapısına uygun ve hastanın görmesini iyileştirecek bir mercek yerleştirilir. Multifokal lensler hem yakını hem uzağı görmeyi sağlayan göz içi mercekleridir ve bu mercek sayesinde hasta katarakt hastalığı ile aynı zamanda yakın ve uzak görme bozukluklarından da kurtulur.

Ameliyat Sonrası Gözlük Kullanmak Gerekir mi?

Ameliyat öncesinde göze takılan mercek numarası hesaplanarak, hastanın ameliyattan sonra uzağı gözlüksüz olarak görmesi sağlanmaya çalışılır. Hastaların genellikle ameliyattan sonra uzak için daha düşük numaralı olmak üzere, hem yakın hem de uzak için gözlük kullanmaları gerekebilir. Ameliyat sonrası gözlük sıklıkla ameliyatın birinci ayı dolduğu zaman verilir. Eğer gözlük daha erken verilirse gözlük numarasında zamanla değişiklik olur.

FAKO İLE KATARAKT AMELİYATI

Ameliyat Nasıl Yapılır?

Ameliyat öncesinde hastanın ayrıntılı göz muayenesi yapılır. Ultrason ile göz merceğinin numarası ölçülür. Hastaların çoğunda damla yardımıyla ameliyat yapılabilmektedir. Ameliyat anestezi gerektirmemekle birlikte aşırı duyarlılığı olan hastalara göz etrafına iğne yapılarak anestezi sağlanır. Ameliyattan sonra hastanede yatışa gerek duyulmadan hasta aynı gün taburcu edilir. Böylece hastalar günlük yaşantısına çok çabuk dönebilmektedir.

Ameliyat Sonrası İyileşme Seyri Nasıldır?

Ameliyattan hemen sonra görme bulanıklaşmaktadır, ancak ertesi gün ciddi oranda netleşme başlamaktadır. 5-10 gün içinde iyileşme tamamlanmaktadır. Bu dönemde, enfeksiyon ve alerji oluşumuna karşı ilaç kullanımı gerekir. Ayrıca göz içinin su ile temas etmemesi önemlidir. Ameliyat sonrası uzak veya yakın için küçük derecede bir gözlük kullanımı gerekecektir.

 Ameliyatın Başarısı Nedir?

Tecrübeli bir elde ve gelişmiş Fako cihazı ile oldukça başarılı sonuçlar alınır. Görmeyi engelleyebilecek farklı bir göz hastalığı olmaması durumunda ameliyat sonrasında net görme ortaya çıkacaktır.

FAKO (Fakoemülsifikasyon) Tekniği

FAKO’lu katarakt ameliyatında dikiş yoktur. Bu nedenle de, halk arasında lazerli ya da dikişsiz yöntem olarak bilinir. Bu teknikte, göze çok küçük bir kesiden girilir, lensin zarı çıkarılır, katarakt ultrason dalgaları veren bir cihaz ile yok edilerek, yerine yeni göz merceği yerleştirilir.

FAKO ile Yapılan Katarakt Ameliyatına Hasta Nasıl Hazırlanır?

Hasta muayene edildikten sonra aynı gün ameliyata alınıp, ameliyattan sonra hemen taburcu edilebilmektedir. Ameliyattan kısa bir süre önce bazı damlalar ile göze ön hazırlık yapıldıktan sonra ameliyathaneye alınır. 15-20 dakika içinde hasta ameliyathaneden odasına çıkarılarak bir süre dinlendirilir. Hasta aynı gün taburcu edilir. Ameliyattan bir gün sonra iyileşme başlar ve görme gittikçe netleşir.

FAKO Yönteminin Farklılıkları Nedir?

  • Çok küçük bir kesi aralığından yapıldığı için gözün bütünlüğü bozulmaz.
  • Ameliyat özel bir mikroskop ile yapılır ve toplam 15-20 dakika sürer. Hasta ağrı, acı hissetmez.
  • Ameliyat sonrası görme klasik cerrahiye göre çok daha net olur.
  • Operasyon sonrası daha hızlı iyileşme sağlanır. Böylece hasta günlük yaşamına hızlı dönüş yapar.

 







Bölüm Detayları Doktorlarımız İlgili Videolar İlgili Haberler İlgili Hastalıklar

Randevu talebim için aranmak istiyorum