Some content in menu
Aritmi
Sık sık bayılma sorunu yaşıyorum nedeni ne olabilir diye düşünüyorsanız aritmi sağlık sorunu hakkında detaylı bilgi sahibi olmanızda fayda var. Aritmi kalp atımlarında meydana gelen düzensizliklere verilen isimdir, ritim bozukluğu olarakta bilinmektedir. Aritmide kalp olması gerektiğinden hızlı atabilmektedir (taşikardi) veya olması gerektiğinden yavaş (bradikardi) atabilmektedir. Aritmi kalp hastalıklarına bağlı olabilmektedir fakat bazen sağlıklı bireylerde de görülebilmektedir. Aritmiler tedavi edilmediğinde ciddi hayati riskler doğurabilmektedir bu nedenle aritmi belirtilerine sahip olduğunuzu düşünüyorsanız en kısa sürede bir uzmana başvurmalısınız.
Aritmi Belirtileri Nelerdir?
Aritmi belirtilerinden en sık gözlemlenenleri çarpıntı, düzensiz kalp atışları ve kalpte aniden duracakmış hissi oluşmasıdır. Bayılmalarda aritmi varlığını işaret eden belirtilerden biridir. Nefes darlığı ve baş dönmesi de sık gözlemlenen aritmi belirtileri arasına yer almaktadır. Cinsiyet, yaş, aktivite sonrası vb. durumlarda referans aralık bir miktar değişiklik gösterse de yetişkin bir insanın nabız hızının 60-100 aralığında olması beklenmektedir.
Aritmi Tanı ve Tedavi Yöntemleri
Aritmi genellikle kalp problemlerine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır fakat bazı hormonal ve tiroid bezi bozuklukları gibi hastalıklarda aritmi nedeni olabilmektedir. Bu nedenle aritmi tanısı konulmadan önce hastalığın nedeni incelenmektedir. Aritmi tanı sürecinde elektrokardiyografi (EKG), Holter izlemi ve efor testi, ekokardiyografi, koroner anjiyografi gibi testlerden yararlanılmaktadır. Aritmi tanısı konulduğunda ritim düzenleyici ilaçları kullanılarak tedavi uygulanabilmektedir. İlaç tedavisi yeterli gelmeyen hastalarda kateter ablasyonu ve cerrahi yöntemlerden faydalanılabilmektedir. Özellikle kalp ritminin yavaşlamasına neden olan aritmilerde cerrahi yöntemlerle kalp pili takılarak aritmi sorunu çözülebilmektedir.