Hızlı Arama

Arama yapmak için anahtar kelime giriniz

Gözde Haberler

Some content in menu

Hızlı Arama

Arama yapmak için anahtar kelime giriniz


Yüzdeki Kahverengi Lekeler Nasıl Geçer?

2961 Gün Önce


Hem erkek hem de kadınlarda görülebilen bir cilt rahatsızlığı olan kahverengi lekeler, çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkıyor. Bu noktada bu lekelerin neden oluştuğu ve lekelerin tedavisi hakkında BUSABAH’a konuşan Dermatoloji Uzmanı Doktor Şule Gençoğlu, önemli bilgiler verdi.

İLAÇLAR, KOZMETİK ÜRÜNLER

“Ciltteki kahverengi lekeler, deriye rengini veren melonosit isimli hücrelerin sayı ve fonksiyonel olarak artması sonucu oluşur” diyen Uzman Doktor Gençoğlu, “Ciltteki lekeler en sık güneş ışınlarına bağlı olarak ortaya çıkar. Bunun dışında kahverengi lekeler; hamilelik, troid hastalıkları, ilaçlar (doğum kontrol ilaçları), bazı kozmetik ürünler, hormon tedavileri ve yaşa bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir” şeklinde konuştu.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Kahverengi lekelerin tedavisinde en önemli hususun lekeler oluşmadan tedbir almak olduğunu da ifade eden Dermatoloji Uzmanı Doktor Şule Gençoğlu, şunları kaydetti:

“Lekeler konusunda tedbir almak çok önemli. Bu nedenle yaz kış güneş koruyucu kremler muhakkak kullanılmalıdır. Leke tedavisinde bazı tedavi edici kremlerden de yararlanabiliriz. Örneğin hidrokinon, azelaik asit, retinol, c vitamini gibi. ‘Kimyasal peeling’ diğer bir tedavi yöntemidir. Anestezi gerektirmeden bazı özel asitler yüze sürülerek uygulanır ve oldukça etkili bir yöntemdir. ‘Lazer’ de leke tedavisinde kullanılabilir. Q-switch lazerler, lekede en etkili lazerlerdir. Mezoterapi ise lekede diğer bir tedavi yöntemidir. Burada vitamin ve minerallerden oluşan kokteyller ince uçlu iğnelerle cilt altına verilir. Daha parlak, sıkı, nemli ve lekesiz bir cilt elde edilir. PRP (trombositden zenginleştirilmiş plazma) de son yıllarda leke tedavisinde sık olarak kullanılabilmektedir. Kişinin kendi kanından hazırlanan bir yöntemdir. Bu yöntemle kan alınıp çeşitli işlemlerden geçirilip, kandan ayrılan özel tamir hücreleri problemli alana enjekte ediliyor. PRP  leke tedavisi dışında saç dökülmesinde de kullanılmaktadır.”

 

 Etiketler: Uzm. Dr. Şule Gençoğlu, Şule Gençoğlu, CİLDİYE