0232 458 20 20

Alzheimer Tanı ve Tedavisi

Öncelikli olarak unutkanlık olmak üzere; birçok zihinsel ve davranışsal bozukluğa yol açabilen Alzheimer yaş alımına bağlı olarak gelişen nörodejeneratif bir hastalıktır. Alzheimer hastalığı, zamanla ilerleyen bir beyin rahatsızlığıdır ve 65 yaşından sonra görüşme sıklığı artış gösterir.

Biz Sizi Arayalım

Telefon Numaranızı Bırakın,
Randevu Talebiniz İçin Biz Sizi Arayalım.

 

 

Alzheimer Nedir?

Alzheimer genellikle yaş alımına bağlı olarak gelişen nörodejeneratif bir hastalıktır. Beyin dokusunda gelişen incelmeye bağlı olarak bellek, motor ve konuşma becerilerinde bozukluklar ile belirti gösterir. Alzheimer genellikle erken evrelerde basit unutkanlıklarla belirti gösterir ve buna bağlı olarak hastalık genellikle ileri evrelerde tespit edilebilir. Alzheimer hastalığının kesin bir tedavisi yoktur ancak hastalığın erken tespitinde ilerlemesini yavaşlatıcı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Alzheimer tedavisinde hastalığın belirtilerini hafifletmek hedeflenir.

Alzheimer Risk Faktörleri

Alzheimer hastalığının gelişme riskini arttıran en belirgin etken genetik faktörlerdir. Hastalığın risk faktörleri önlenebilen ve önlenemeyen riskler olarak 2 farklı grupta incelenebilir. Önlenemeyen faktörlerin başında genetik etmenler ve yaş alımı gelir. Alzheimer hastalığının önlenebilir risk faktörleri alkol, sigara kullanımı, sağlıksız beslenme ve hareketsiz hayat tarzıdır.

Alzheimer Belirtileri

Alzheimer hastalığında görülen belirtiler hastalığın şiddetine göre farklılık gösterir. Zihinsel ve fiziksel olarak 2 farklı şekilde incelenebilen belirtiler genellikle hastalığın ileri evrelerinde artış gösterir. Alzheimer hastalığının en sık görülen belirtileri bellek kaybı, dil becerilerinde bozulma, görsel yetenekte gerileme, davranış değişiklikleridir. Alzheimer hastalarında fiziksel işlev kayıplarına da oldukça sık rastlanır ve ileri evrelerde paranoya, depresyon gibi belirtiler görülebilir.

Alzheimer Tanı ve Tedavisi

Alzheimer hastalığının ilk evrelerinde tanı konulması genellikle mümkün olmaz. Hastalığın erken evre belirtileri rutin hayatta çok önemsenmeyebilir. Hastalığın erken evrede tespiti genellikle hastanın yakınlarının fark ettiği davranış değişimleri ile mümkündür. Alzheimer tanısında psikoterapi ve görüntüleme yöntemleri kullanılır. Alzheimer tedavisinde amaç hastalığın ilerleyişini yavaşlatmaktır. Alzheimer hastalığında genellikle medikal yöntemler, yaşam tarzı değişiklikleri ve terapi bir arada uygulanır.

 

Alzheimer hastalığının önlenebilir risk faktörleri alkol, sigara kullanımı, sağlıksız beslenme ve hareketsiz hayat tarzıdır.