0422 323 23 23

Bebeklerde Uyku Nasıl Olmalı

Yenidoğan bebeklerde ve yaşamın ilk aylarında bebeklerin bir uyku düzeni yoktur. İlk günlerde çoğunlukla uykuda geçerken takip eden günlerde uyanıklık durumu artış gösterir

Biz Sizi Arayalım

Telefon Numaranızı Bırakın,
Randevu Talebiniz İçin Biz Sizi Arayalım.

UYKU

  • Yenidoğan bebeklerde ve yaşamın ilk aylarında bebeklerin bir uyku düzeni yoktur. İlk günlerde çoğunlukla uykuda geçerken takip eden günlerde uyanıklık durumu artış gösterir
  • Bebekleri uyku düzenleri olmadığı için gündüz ve gece ne kadar uyuyacakları belli olmaz.
  • Özellikle bebek 1 aylık olduktan sonra uyku belirtilerine dikkat ederek mümkünse her gün yakın saatlerde uyutmaya gayret edilmelidir. Uyku öncesinde bebek sakin ve aydınlatması fazla olmayan loş bir ortamda 10-30 dk vakit geçirildikten sonra yatağına alınmalıdır.
  • Bebeğin uyuduğu ortamda yatması uyandığında korkmaması için daha uygundur. Bu nedenle bebek mutlaka uyuyacağı odada uyutulmalıdır.
  • Uyumayan bebekler için sıkça kullanılan sallama, emzirme gibi davranışlar bir süre sonra uyku öncesi bir ritüel halini alacağı için dikkat edilmelidir. Aç olan bebek emzirirken uyuyabilir fakat bebek uyusun diye emzirilmemelidir. Sallama bebek sakinleşene kadar yapılabilir ancak bebek sakinleşince ritim azaltılmalı hatta durdurulmalıdır.Bebek yatağına tam uyumadan konulmalı, bu şekilde uykuya dalması sağlanmalıdır.
  • Gece ağlayan bebek mümkün olduğunca hemen yerinden alınmamalı ve sallanmamalıdır. Bebek geceleri kısa süreler ile uyanırlar, bu uyanmalar saat başı olabilmektedir. Dolayısıyla bebeklerin gecede 6-9 kez kısa uyanıklıklar yaşaması beklenen bir durumdur. Bu dönemde bebekler herhangi bir aracıya (özellikle ebeveynin yanında bulunmasına) ihtiyaç göstermeden kendi kendilerine uyumayı, gece uyandıklarında da tekrar kendi kendilerine uykuya dalmayı öğrenirler. Bebeğin kendi kendini sakinleştirip uykuya dalması öğrenilen bir davranıştır.