Çocuklarda Konuşma Bozukluğu Nedenleri
Çocuklarda gelişen konuşma bozukluğunun en sık görülen nedeni işitme azlığıdır ve işitme azlığı doğumsal kaynaklı olabildiği gibi sonradan da gelişebilir. Ağız içi problemleri, yarık damak, dilin ve damağın fiziki yapısından kaynaklanan sorunlar, dil kaslarındaki sorunlar da konuşma bozukluğu gelişmesine sebep olabilmektedir. İşitme yollarına alınan darbelerde işitme azlığı ve buna bağlı olarak konuşma bozukluğu gelişebilmektedir.
Çocuklarda Konuşma Bozukluğu Belirtileri
Çocuklarda konuşma bozukluğunun en sık görülen belirtileri kekemelik, ritim bozukluğu ve yaşa uygun olarak ilerlemeyen konuşma becerisi ile ortaya çıkabilmektedir. Seslerin doğru çıkmaması, çocuğun yaş grubundan beklenen konuşma dilini kullanmaması da çocuklarda görülen konuşma bozukluğunun sık görülen belirtileri arasındadır. Özellikle geciken konuşma olağan kabul edilmemesi gereken ciddi bir belirtidir bu nedenle mutlaka uzman hekim tarafından kontrol edilmelidir.
Çocuklarda Konuşma Bozukluğunun Tanı ve Tedavisi
Çocuklarda konuşma bozukluğunun tanı sürecinde kulak burun boğaz hekimi ve dil terapistleri multidisipliner bir çalışma yürütmektedir. Kulak burun boğaz hekimleri var olan patolojik durumun medikal ve cerrahi tedavisini üstlenmektedir. Aileler tedavi sürecinde çocukla sık sık konuşmalı ve yaşıtlarıyla zaman geçirmesi çaba göstermelidir.
Çocukluk çağında birçok farklı nedene bağlı olarak konuşma bozukluğu gelişebilmektedir bu nedenle bu durum mutlaka uzman hekim tarafından kontrol edilmelidir.