Hızlı Arama

Arama yapmak için anahtar kelime giriniz

Gözde Haberler

Some content in menu

Hızlı Arama

Arama yapmak için anahtar kelime giriniz
Tıbbi Birimler

DERMATOLOJİ

Vitiligo (Ala hastalığı)

Deride pigment kaybından kaynaklanan beyaz alanların görüldüğü, kesin sebebi bilinmeyen bir deri hastalığıdır.

Deride tamamen beyazlaşmış, derinin kıvamını, yapısını değiştirmeyen, değişik çaplarda olabilen beyaz lekeler mevcuttur.

En sık yüz, dudak, göz kapakları, el, ayak ve genital bölgede olmak üzere vücudun herhangi bir bölgesinde görülebilir.

Mukozaları (ağız içi) etkileyebilir.

Derinin beyazladığı bölge üzerindeki kıllar ve saçlar beyazlayabilir.

Vitiligo Kimlerde Görülür?

Her 100 kişide 1 veya 2 kişi etkilenir; bebeklikten yaşlılığa kadar hayatın her döneminde görülebilmekle beraber hastaların yarısında bulgular 20 yaştan önce başlar.

Vitiligo kalıtsal mıdır?

Hastaların %20’sinde aile hikayesi bulunur.

Vitiligo iç organ hastalığı mıdır?

Vitiligo herhangi bir iç organ hastalığından kaynaklanmaz fakat tiroid hastalıkları gibi bazı hastalıklar vitiligoya daha sık eşlik eder.

Vitiligo bulaşıcı mıdır?

Vitiligo bulaşıcı değildir.

Vitiligo Tedavi Edilebilir mi?

Vitiligo, kontrol altına alınabilen ve görüntüsü düzeltilebilen bir deri hastalığıdır. Ancak vitiligonun oluşum sebeplerinden biri bile kişide mevcut hale gelirse hastalık yeniden ortaya çıkabilir. Bu nedenle oluşum sebepleri dikkatle incelenmelidir.

Vitiligonun sebepleri nelerdir?

Birçok hastalıkta olduğu gibi vitiligo da stresin tetiklenmesi sonucu ortaya çıkabilmektedir. Hastaların %20’sinde aile hikayesi bulunur. Ayrıca travma (çarpma ), güneş yanması ve bazı hastalıkların bulunması hastalığı ortaya çıkmasını kolaylaştırır.

Vitiligo tanısı nasıl koyulur?

Deride oluşan beyaz alanlar sadece vitiligoda değil başka hastalıklarda da görülebilir. Dermatolog tarafından yapılan fizik muayene ve Wood lambası incelemesi sonrasında hastalık tanısı koyulur. Kesin tanı için deri biyopsisi alınabilir ama çoğu zaman biyopsiye gerek duyulmaz.

Vitiligo tedavisi olan bir hastalık mıdır?

Vitiligo tedavi edilebilir bir hastalıktır fakat vitiligonun kesin sebebi bilinmediğinden tedavi sonuçları kişisel farklıklar gösterebilir. Farklı tedavi seçenekleri mevcuttur ve bu tedaviler en az 3 ay kullanılmalıdır.

Vitiligo tedavisinde nelere dikkat etmeliyiz?

Vitiligo tedavisine olabildiğince erken dönemde başlanmalıdır. Tedavi uzun süreceğinden iyi bir hasta-hekim ilişkisi gereklidir. Tedavi seçenekleri hastanın yaşına, cinsiyetine, hastalığın şiddetine ve yerleşim yerine göre değişiklik göstermektedir. Tedaviye yanıt da oldukça değişkendir.

Vitiligodaki beyaz alanlar güneşte kolayca yanabilir, bu nedenle en az 30 faktörlü güneş koruyucular sürekli kullanılmalıdır. Sadece denize girerken veya güneşlenirken krem uygulanması yeterli olmamaktadır. Güneşlenme dermatologunuzun önerdiği süre ve saatlerde olmalıdır.

Vitiligoda tedavi seçenekleri nelerdir?

  • Dışarıdan sürme tedaviler: Kortizonlu kremler, kalsinörin inhibitörleri (Elidel,Protopic,Tacrolin), D vitamini analogları gibi ilaçlar kullanılır. İlaçların etkinliği ve yan etkileri düşünülerek dönüşümlü tedaviler planlanabilir.

  • Fototerapi: Ultraviyole ışınları ile tedavi etkin bir tedavi yöntemidir. Özellikle yaygın deri tutulumlu olgularda seçilir.

  • Lazer tedavisi:  Excimer lazer etkin bulunmuştur.

  • Sistemik kortikosteroid tedavisi: Yan etkileri nedeniyle sık tercih edilmez.

  • Cerrahi: Hücre kültürleri, greftleme

  • Depigmentasyon tedavisi: Yaygın tutulumu olan bazı hastalarda en iyi çözüm ciltte kalan pigmentin giderilmesi ve derinin tamamen daha beyaz hale getirilmesidir. Sağlanan pigment kaybı kalıcıdır.







Bölüm Detayları Doktorlarımız İlgili Haberler İlgili Hastalıklar

Randevu talebim için aranmak istiyorum