0232 458 20 20

Epilepsi (Sara Hastalığı)

Halk arasında “sara hastalığı” olarak da bilinen epilepsi oldukça sık görülen bir nörolojik hastalıktır. Epilepsi tekrarlayan nöbetlere neden olabilir bu nedenle hastaların düzenli tedavi görmesi oldukça önemlidir.

Biz Sizi Arayalım

Telefon Numaranızı Bırakın,
Randevu Talebiniz İçin Biz Sizi Arayalım.

 

 

Epilepsi (Sara Hastalığı) Nedir?

Beyinde hücreler arası bilgi aktarımı elektrokimyasal titreşimlerle yani elektrik aktivitesi ile gerçekleşir. Epilepsi hastalarında beyinde gerçekleşen elektrik aktivitesi diğer kişilerden fazladır. Epilepsi hastalarında beyinde aşırı elektriklenme görülen bölgelere göre farklılık gösteren nöbetler oluşur. Epilepsi Jeneralize ve Fokal olarak 2 ana başlık altında incelenir. Jeneralize epilepsiler, beynin tüm bölgelerinde etkili olan nöbetlerle gelişir. Fokal epilepsiler beynin sadece bir bölümünü etkiler.

Epilepsi (Sara Hastalığı) Belirtileri

Epilepsi hastalarının belirtileri beyinde nöbet gerçekleşmesine neden olan kısıma bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Beynin ilgili bölümüne ait belirtilerle gelişen nöbetlerde bacaklarda seğirme, konuşma bozukluğu, geçici körlük gibi birçok belirti görülebiliyor. Bazı epilepsi türleri nöbet öncesi bulantı, baş ağrısı gibi belirtilere neden olarak hastaların önlem almasını sağlayabiliyor.

Epilepsi (Sara Hastalığı) Tedavisi

Günümüzde sara hastalığı tedavisinde kullanılan birçok farklı yöntem bulunuyor. Epilepsi hastalarında genellikle ilk olarak ilaç kullanımı ile tedaviye başlanıyor. İlaç tedavisi ile hastalık yüzde yetmiş oranında tedavi edilebiliyor. Genel olarak tek ilaçla tedavi edilebilen epilepside bazı hastalarda doz artışı veya iki ilaç kullanılabiliyor. İki ilaç kullanan epilepsi hastalarında tedavi başarı oranı %85 civarında seyrediyor. Hastalarda ortalama olarak iki yıl süresince nöbet gelişmemesi durumunda tedavi aşamalı olarak sonlandırılabiliyor. İlaç tedavisi ile etkili sonuçlar alamayan hastalarda cerrahi tedavi ve boyun bölgesine yerleştirilen Vagus Pili ile tedavi uygulanabiliyor. Cerrahi tedavi yöntemi sadece Fokal epilepsi hastalarında kullanılabilmektedir. İlaç tedavisine yanıt vermeyen epilepsi hastalarında uygulanabilen cerrahi yöntemde en az üç nöbetin olduğu -EEG görüntülerinin detaylı şekilde incelenmesiyle operasyon kararı alınabilir. Hastanın beynine elektrotlar yerleştirilmesiyle uygulanan farklı testlerle de epileptik bölgeler net olarak saptanmaya çalışılır. Operasyonda temel hedef hastaların fonksiyonlarına zarar vermeden operasyonu tamamlamaktır. Epilepsi tedavisinde ketojenik diyet uygulanması oldukça önemli avantajlar sağlamaktadır.

 

Epilepsi tekrarlayan nöbetlere neden olabilir bu nedenle hastaların düzenli tedavi görmesi oldukça önemlidir.