0232 458 20 20

Gebe Takibi Doğum

Anneler için heyecanlı olduğu kadar zorlayıcıda olabilen gebelik döneminde düzenli olarak uygulanan rutin kontroller anne ve bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir. Gebelik takibi, gebeliğin ilk evresinden doğum sonrasına kadar titizlikle yürütülmesi gereken bir süreçtir.

Biz Sizi Arayalım

Telefon Numaranızı Bırakın,
Randevu Talebiniz İçin Biz Sizi Arayalım.

 

 

Gebelik Takibi

Gebelik süresince annenin sağlığını korumayı ve bebeğin sağlıkla dünyaya gelmesini hedefleyen gebelik takibine gebelik tanısı konulduğu anda başlanmalıdır. Kan ve idrar testleriyle gebelik saptanmasının ardından ortalama olarak 2 hafta içerisinde ultrason ile gebelik kesesi incelenebilmektedir. Tüm gebeler gebelik süresince bir uzman tarafından düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir. Gebelik takibinde anne ve bebeğin sağlık durumunun incelenmesinin yanı sıra çiftin gebelik ve doğum konusunda bilgilendirilmesi de gerekir. Sağlık bakanlığı tarafından düzenlenen “Doğum Öncesi Bakım Yönetim Rehberi’’ uyarınca gebeliğin ilk 14 haftasında ilk takibin yapılması önerilmektedir. Gebelik takibi başlangıcında anne adayının bilgileri, sağlık öyküsü alınarak genel muayene uygulanır. İdrar, kan ve şeker testleri yapılır.

Gebeliğin ilk 20 haftasında Üçlü ve Dörtlü test adı verilen Kromozomal anöploidi tarama testleri uygulanması tavsiye edilir. Anne adaylarının 24-28. gebelik haftalarında diyabet riski en yüksek halini aldığından bu haftalar arasında test yaptırması önerilir. Erken doğum riski bulunan anne adaylarında 18-23. haftada rahim ağzı uzunluğu ölçülerek erken doğum riskinin ölçülmesi önerilir.

Doğum

Gebelik haberini alan kadınların ilk düşündüğü konular arasında yer alan doğum şekli gebeliğin ilerleyen dönemlerinde planlanabilir. Anne ve bebeğin sağlığı için en uygun olan ve anne adayının tercih ettiği yöntemle doğum planlaması yapılabilir. Normal doğum yüzyıllardır kullanılan doğum şeklidir ve birçok avantajı vardır. Normal doğum esnasında ağrı kesici kullanılan doğumlara kıyasla çok daha fazla endorfin salgılanması annenin rutin hayata dönüşünü hızlandırır. Normal doğum sonrasında kadınlar çok daha hızlı iyileşme gösterir ve ağrı problemi daha azdır. Annenin isteği veya sezaryen doğum uygulanmasını gerektiren durumlar dışında normal doğumların bazılarında ani sezaryen uygulanması gerekebilir. Sezaryen doğum spinal, epidural veya genel anestezi altında uygulanabilir. Uzmanlar annenin yaşı, bebeğin iri olması, çoklu gebelik, plasentanın erken ayrılması benzeri durumlar var olmadığında normal doğumu önermektedir. Doğum şekli uzman hekimin anne adayını bilgilendirmesi ve sağlık durumunun detaylı takibiyle belirlenmektedir.

 

Tüm gebeler gebelik süresince bir uzman tarafından düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir.