Gebeliğin 20. Haftasından sonra ortaya çıkan gebelik tansiyonu genellikle idrarla protein atımı veya ödemle tespit edilmektedir.
Gebeliğe Bağlı Tansiyon Yüksekliği Hangi Sorunlara Neden Olabilir?
Gebeliğin 20. Haftasında sonra gelişen tansiyon yüksekliği normal şartlar altında doğumun ardından 12 hafta içinde düzelmektedir. Gebelik döneminde görülen tansiyon yüksekliği kalp ve böbreklere binen yükü arttırmaktadır. Bebekte büyümenin kısıtlanması, erken doğum gibi sorunlara neden olabilen gebelik tansiyonu anne adayının ilerleyen yıllarda hipertansiyon hastası olması riskini arttırmaktadır.
Gebeliğe Bağlı Tansiyon Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir?
Gebelik sürecinde tansiyon yüksekliği riski olan anne adaylarının düzenli olarak takip edilmesi gerekmektedir. Düzenli tansiyon ölçümleri gebe tarafından evde yapılabilir. Gebeliğe bağlı tansiyon problemi yaşayan anne adaylarının bebeklerinin büyümesinin düzenli olarak takip edilmesi gerekmektedir. Ultrasonografi ile muayenelerin sık aralıklarla uygulanması ve şiddetli hipertansiyonu yaşayan anne adayların ilaç kullanmaları gerekebilmektedir.
Gebelik sürecinde tansiyon yüksekliği anne ve bebek açısından risk doğuran, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur.