0232 458 20 20

Gebelikte Tansiyon Yüksekliği

Gebelik sürecinde tansiyon yüksekliği anne ve bebek açısından risk doğuran, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur.
Kronik hipertansiyon olarak adlandırılan bu durum ölçüm değerleri 140/90 altında ise evre 1 hipertansiyon, 140/90 üzerinde ise evre 2 hipertansiyon olarak adlandırılmaktadır. Gebeliğe bağlı olarak meydana gelen tansiyon yüksekliği ise gebeliğin 20. Haftasından sonra meydana gelmektedir.

Biz Sizi Arayalım

Telefon Numaranızı Bırakın,
Randevu Talebiniz İçin Biz Sizi Arayalım.

 

 

Gebeliğin 20. Haftasından sonra ortaya çıkan gebelik tansiyonu genellikle idrarla protein atımı veya ödemle tespit edilmektedir.

Gebeliğe Bağlı Tansiyon Yüksekliği Hangi Sorunlara Neden Olabilir?

Gebeliğin 20. Haftasında sonra gelişen tansiyon yüksekliği normal şartlar altında doğumun ardından 12 hafta içinde düzelmektedir. Gebelik döneminde görülen tansiyon yüksekliği kalp ve böbreklere binen yükü arttırmaktadır. Bebekte büyümenin kısıtlanması, erken doğum gibi sorunlara neden olabilen gebelik tansiyonu anne adayının ilerleyen yıllarda hipertansiyon hastası olması riskini arttırmaktadır.

Gebeliğe Bağlı Tansiyon Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir?

Gebelik sürecinde tansiyon yüksekliği riski olan anne adaylarının düzenli olarak takip edilmesi gerekmektedir. Düzenli tansiyon ölçümleri gebe tarafından evde yapılabilir. Gebeliğe bağlı tansiyon problemi yaşayan anne adaylarının bebeklerinin büyümesinin düzenli olarak takip edilmesi gerekmektedir. Ultrasonografi ile muayenelerin sık aralıklarla uygulanması ve şiddetli hipertansiyonu yaşayan anne adayların ilaç kullanmaları gerekebilmektedir.

 

Gebelik sürecinde tansiyon yüksekliği anne ve bebek açısından risk doğuran, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur.

SIK SORULAN SORULAR
Gebelik tansiyonu, gebeliğin 20. Haftasından sonra genellikle idrarla protein atımı veya ödemle ortaya çıkar.
Gebelik döneminde tansiyon ölçülerinin büyük 14’ün üzerinde ve küçük 9’un altında olmaması ideal kabul edilmektedir.
Gebelikte ilk kez yapılan tansiyon ölçümü her iki koldan uygulanmalıdır. Arada belirgin bir fark görülmemesi durumunda sonraki ölçümlerin tamamı sağ koldan yapılabilir.
Gebelik tansiyonu normal şartlar altında doğumdan sonra 12 hafta içinde iyileşmektedir.
Gebelik döneminde en sık görülen yüksek tansiyon belirtileri; baş ağrısı, bulanık görme, kanlı idrar, mide bulantısı, kusma ve hızlı kilo artışıdır.