A ) Bakteriyel Prostatit :
Bu durumda, 1 ila 6 ay sürecek antibiyotik tedavisi gereklidir. Mikrobun saptanması, direncinin bilinmesi ve uygun ilaç seçimi çok önemlidir. Hastanın da ilaçlarını aksatmadan kullanması gerekir.
B ) Non-bakteriyel Prostatit :
Nedeni böyle tam bilenemeyen bir hastalık için, çabuk ve kesin çözümün hemen üretilmesi de zor olabilmektedir. Bu hastalarda, vücut direncinin düşüklüğü ve gerginlik durumu sık rastlanır. Hekimin hastayla yakın iletişim kurması, onu iyice dinlemesi ve anlaması bu hastalığın tedavisi için çok önemli bir adımdır. Hastanın yakınmaları ve bunları tetikleyen durumları dikkatle incelemek, tedavi ve korunma yollarını bulmayı kolaylaştırır. Duruma uygun ilaçların uygun doz ve sürede kullanılması önemlidir. Bu hastalıkta hasta ve hekimin sabırlı bir işbirliği gerekir.
Bu durumda çeşitli mekanizmalarla tedavi veya rahatlama sağlayan birçok ilaç kullanılabilir. Prostat içindeki kanalcıkları gevşetip rahatlatan, iltihabi reaksiyonun baskılanmasını sağlayan, apış arası ve civardaki adale kramplarını çözüp gevşeten ilaçlar ile bazı bitkisel ilaçlar kullanır. Antibiyotik tedavisi de nadiren bir fayda sağlayabilir ama tüm gerekli tetkikler yapıldıktan sonra, bu kararı hekim vermelidir.
Bölgeye sıcak uygulama veya sıcak su banyoları ve ayrıca hastanın ruhen rahatlamasının sağlanması yararlı olur. Bisiklete binme, uzun süre sabit oturma, normal dışı cinsel hayat ve üşütme gibi tetikleyici faktörlerden kaçınmak gerekir. Acı, baharatlı ve ekşili yiyeceklerden kaçınmak yararlı olabilir.
Gerektiğinde, prostat içindeki dolgunluğu rahatlatmak ve kanalcıkları boşaltmak için prostat masajları yapılır.
Bu durumda çeşitli mekanizmalarla tedavi veya rahatlama sağlayan birçok ilaç kullanılabilir. Prostat içindeki kanalcıkları gevşetip rahatlatan, iltihabi reaksiyonun baskılanmasını sağlayan, apış arası ve civardaki adale kramplarını çözüp gevşeten ilaçlar ile bazı bitkisel ilaçlar kullanır.
Nadir durumlarda, idrar yolu darlıkları oluşabilir. Bunların holmium lazer ile tedavisi gerekebilir.
Tedavi sonuçları ne olursa olsun, hastalar hayatı tehdit edecek veya ilerde büyük zorluklar çıkaracak bir hastalıkla karşı karşıya olmadıklarına ikna edilmelidir. Morali yüksek tutmak da, böyle uzun sürebilecek hastalıklarda çok önemlidir. Bu dert ömür boyu sürmeyecektir. Hastalar günün birinde bu hastalığın geçeceğini ve rahat kavuşacaklarını da unutmamalıdır.
Prostatit hakkındaki gerçekler :
Bu hastalıkta en önemlisi, hastanın önemli bir sağlık sorunuyla karşı karşıya olmadığına emin olmasıdır. ama örneğin hastalık kansere çevirmez.
* Prostatit tipini belirlemede doğru teşhis, tedavinin en önemli anahtarıdır.
* İlk başta ezbere antibiyotik kullanımı hastalığın teşhisi zorlaştırır.
* Şikayetler ortadan kalkmış veya hafiflemiş olsa bile tedavi süreci tamamlanmalıdır.
* Prostatitin kökü her zaman kazınamasa bile, hasta rahatlığa kavuşur ve öyle yaşayabilir.
* Prostatit ileride kansere çevirmez.
* Hasta cinsel hayatını ihmal etmemelidir. Belki hastalığın alevli zamanlarında biraz isteksizlik olabilir ama buna teslim olunmamalıdır.
* Yakınmaları günlük hayatını aksatabilir ama hasta sosyal hayata küsmeden yaşamını devam ettirmelidir.
Uzun süreli antibiyotik tedavisine yanıt vermeyen dirençli Kronik Prostatit vakalarında son çare olarak TUR-P operasyonu önerilmektedir. Daha genç yaş grubunda ve cinsel aktif olan bu hastalarda, cinsel fonksiyonları daha az bozması, anestezi ve hastaneye yatış gerektirmemesi gibi avantajları sebebi ile özellikle bu hasta grubunda TUMT işlemi TUR-P operasyonuna göre çok daha uygun bir tedavi alternatifidir.
TUMT tedavisi, Amerika'da 125 ve Avrupa'da 75 merkez olmak üzere Dünyada toplam 200'den fazla seçkin merkezde kullanılmaktadır.