Some content in menu
Dirseğim ağrıyor, kol kaslarımda güçsüzlük var, ağırlık kaldıramıyorum diyorsanız Tenisçi Dirseği hastalığı hakkında bilgi sahibi olmak için yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz. Tenisçi dirseği, 19. Yüzyılda ilk olarak tenis oynayanlarda saptandığı için bu şekilde isimlendirilmiştir tıbbi literatürde Lateral Epikondilit olarak geçmektedir. Bileğin tek tarafını zorlayarak tekrarlayan bilek hareketleri nedeniyle oluşan hastalıkta el bileğinin yukarı kaldırılmasını sağlayan güçlü kaslar dirsekte ki bir kemik tümseğe yapışır. Yapışmaya bağlı olarak travma, yırtık ve lif kopmaları oluşabilir.
Tenisçi Dirseği Belirtileri
Tenisçi dirseği ağır seyirli bir hastalıktır belirtiler yavaş ortaya çıkar ve şiddetli hale gelmesi aylar sürebilir. Hastalığın ilk ve en yaygın gözlemlenen belirtisi ön kol kısmında hissedilen ağrıdır. El bileği kullanıldığında dirsekten bileğe hissedilen şiddetli ağrılar, kol kaslarında güçsüzlük, ağır kaldıramamak veya ağır bir eşya kaldırıldığında şiddetle artan ağrıda sık gözlemlenen belirtilerdir. Hastalık ileri evrelere ulaştığında kapı kolu çevirmek, elin yumruk yapılması gibi en basit işlemler dahi zorlayıcı hale gelmektedir.
Tenisçi Dirseği Tanı ve Tedavi Süreci
Tenisçi dirseği belirtileriyle ortopedi hekiminize başvurduğunuzda öncelikle belirti durumu, spor alışkanlıklarınız ve rutin alışkanlıklarınız incelenerek uzman hekiminiz tarafından hastalığın hikâyesi dinlenir. Röntgen, EMG gibi tetkikler uygulanır ve incelenir. Hastalık başlangıç aşamasındaysa buz uygulamaları ve ilaç tedavisi uygulanarak, spora ara verilerek kontrol altında tutulabilmektedir. Bölgeye binen yükün azaltılarak hastalığın seyrinin izlendiği süre sonunda belirtilerde azalma gözlemlenmezse farklı tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. Bölgeye kortizon iğnesi yapılarak ağrı ve şişlik önlenebilmektedir. PRP enjeksiyonu yöntemiyle kişinin kendi kanına özel yöntemler uygulanır ve zenginleştirilerek ağrılı bölgeye uygulanarak bölgenin yenilenme sürecini hızlandırır. Hastalığın seyrinde düzelme olmaması halinde cerrahi tedavi de uygulanabilmektedir. Operasyon ağrılı bölgede bulunan tendonların yapışma yerlerinden ayrılıp onarılmasıyla uygulanmaktadır.