Kanser zor bir hastalıktır, ancak kanserden sonraki güzel günler için savaşmaya değer.
Her yıl 4 Şubat, Uluslararası Kanser Günü olarak kutlanarak farkındalığın artırılması, eğitimlerin geliştirilmesi ve milyonlarca önlenebilir ölümün engellenmesi hedeflenmektedir. Kanser tanısı alan hastaların ve yakınlarının bilinçlendirilmesi ve süreç hakkında doğru şekilde yönlendirilmesi oldukça önemlidir. Yıllardır kanserle ilgili kalıplaşmış hale gelen olumsuz algıların yıkılması hastaların tedavi sürecine destek sağlanması için kanser konusunda toplumsal bilincin arttırılması büyük önem taşımaktadır. Kansere bağlı ölümlerin %70’inin düşük-orta gelir düzeyine sahip ülkelerde meydana geldiği tespit edilmiştir. Bu noktada kanser hakkında bilinçlenme ve doğru zamanda konulan tanı, uygun şekilde gerçekleştirilen tedavinin önemi net şekilde ortaya çıkmaktadır.
Bir organ veya dokuda yer alan hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalması sonucunda gelişen kanserin bilinen 200’den fazla türü mevcuttur. Anormal hücrelerin büyümesi ve kanser hücrelerinin sağlıklı hücrelerin yerini alması sonucunda bu durumdan etkilenen organ düzgün şekilde çalışmaya devam edemez.
Kanserin Risk Faktörleri Nelerdir?
Kanser birçok farklı nedene bağlı olarak gelişebilen bir hastalıktır. Kanserin bilinen risk faktörlerinin başında yaş alımı yer alır. Birçok kanser türünün görülme sıklığı yaş alımına bağlı olarak artış gösterir. Genetik etmenlerde kanser görülme riskini arttıran faktörler arasında yer almaktadır. Bazı insanlar kalıtsal olarak yüksek kanser riskine sahiptirler.Bağışıklık sisteminin zayıf olması, obezite, hatalı beslenme alışkanlıkları ve sigara kullanımı da kanser gelişmesi riskini artıran etmenler arasındadır. Sigara kullanılması 80’den fazla kanser türünün gelişmesi riskini arttırmaktadır. Kimyasal maddelere maruziyet ve enfeksiyonlar da hastalığın gelişme riskini artıran etkenler arasında yer alır.