Öksürürken
Gülerken
Hızlı yürürken
Hapşırırken
Ağır kaldırırken
İdrar kaçırıyorsanız Üroloji Polikliniğine başvurmalısınız.
Zor ve travmalı doğumlar, vajinal yollarda ortaya çıkan sorunlar idrar kaçırma riskini artırırken, sezaryen veya normal doğumun idrar kaçırma üzerinde etkisi bulunmadığı bilinmektedir. Ancak fazla sayıda ya da travmatik doğum yapmak idrar kaçırmaya neden olur.
Sigara kullanımı ve ıkınma da riski artıran diğer faktörlerdendir.
İdrar kaçırma çeşitli şekillerde görülebilir;
Fiziksel aktivite veya zorlanmada idrar kaçırma (stres tipi idrar kaçırma)
Sıkışma hissi gelmesi ve aniden idrar bastırmasıyla kaçırma
İki durumun karışımı
Mesanenin kapasitesinin aşılmasıyla taşma şeklinde kaçırma
Cinsiyet: Kadınlarda gerek anatomik nedenlerden dolayı inkontinansa yatkınlık, gerekse gebelik, doğum ve menapoz sebebiyle, üriner inkontinans çok daha sık görülür.
Yaş: Yaş ilerledikçe, mesane kas yapısı ve pelvik taban kas yapısında zayıflık nedeniyle inkontinans sıklığı artar. Ancak inkontinans yaşlanmanın doğal bir süreci olarak normal kabul edilmemektedir, tedavisi yapılarak yaşam kalitesi arttırılabilir.
Obezite: Aşırı kilo alımı ile mesane ve pelvik taban kaslarına basınç artması sonucu inkontinans gelişebilir. Zayıflayan pelvis kasları sonucunda öksürme, hapşırma ile stres inkontinans sık görülür.
Sigara: Sigara içimi ile gelişen kronik öksürük ve sürekli artmış karın içi basınç özellikle stres inkontinans riskini arttırır. Ayrıca, sigara içimi, mesane kasılmalarını etkileyerek taşma tipi inkontinansa da sebep olabilir.
Sistemik Hastalıklar: Böbrek hastalıkları, diabet gibi sistemik hastalıklar inkontinans riskini arttırır.
İdrar kaçırma ile ilgili şikayetler sıkılmadan bildirilmelidir. Çünkü bu durum utanılması gereken ya da normal yaşamın bir parçası değildir. Ancak aşağıdaki durumlar varsa ertelenmeden doktora başvurulmalıdır;
İdrar şikayetleri zamanla artıyorsa hemen doktora başvurmanız önerilir.