Some content in menu
Damar sertliğine bağlı kalp ve damar hastalıkları dünyada 1 numaralı ölüm sebebidir. Kardiyoloji bölümümüz kalp ve damar hastalıklarının tetkik ve tedavisi ile ilgilenmektedir.
Kalbin elektriksel aktivitesini kaydedip kağıda döken Elektrokardiyografi ile birçok ritim bozukluğu ve kalp krizi tespit edilmektedir.
Ekokardiyografi kalbin duvarları ve kapaklarını ses dalgaları ile ultrasonografik olarak gösteren, kalbin yapısı ve çalışması ile ilgili bilgi veren çok önemli bir tetkiktir. Hastanemizde Romatizmal Kapak Hastalıkları, Kalp Yetmezliği gibi birçok kalp hastalığı bu tetkik ile kolayca tespit edilebilmektedir.
Kalbi besleyen koroner damarlardaki önemli bir darlığın tespiti için bir provokasyon testi olan efor testi hastalıkların tanısında kullandığımız bir diğer uygulamadır. Bu testte amaç kalbin oksijen ihtiyacını arttırarak eşzamanlı elektrokardiyografi kaydı ile iskeminin yani kalbin yetersiz beslenmesinin tespitidir. Ortopedik veya solunumsal sıkıntılar nedeniyle efor yapamayan hastalarda kalbin sintigrafik incelemesi olan Myokard Perfüzyon Sintigrafisi kullanılmaktadır. Bu testte iskemi bir ilaç yardımı ile tetiklenerek damardan verilen radyoaktif boya maddesi ile kalbin çekimi yapılmaktadır.
Ritim bozukluğu çoğunlukla gün içinde kısa süreli olduğundan tespit edilmesi oldukça zor bir hastalıktır. Hastalar bölümümüze başvurduğunda ritim bozukluğu genelde geçmiş olmaktadır. Bu gibi durumlarda hastalara 24 saatlik Holter EKG cihazı ile monitörizasyon uygulanarak ritim bozukluğunun tespiti yapılmaktadır.
Halk sağlığı için ciddi bir tehdit olan tansiyon yüksekliğinin doğru ve zamanında tespiti ve bazı durumlarda gereksiz ilaç tedavisinden kaçınılması için 24 saatlik Kan Basıncı Holter Monitorizasyonu uygulanmaktadır. Bu şekilde hipertansiyon tedavisi birkaç ölçümden ziyade birçok ölçüme dayandırılmakta ve gereksiz ilaç tedavisinden kaçınılarak uygun ilaç seçimi mümkün olmaktadır.
Kardiyoloji kliniğinde tanı ve tedavisi yapılan hastalıklar
Ritm bozuklukları tedavisi
Romatizmal kalp hastalıkları
Kalp yetmezliği
Koroner kalp hastalıkları
Kalp kapak hastalıkları
Perikardiyel hastalıklar
Aort damar hastalıkları
Hipertansiyon
Kolesterol yüksekliği
Kardiyoloji kliniğinde kullanılan teşhis yöntemleri
Elektrokardiyografi
Transtorasik Ekokardiyografi
Efor Testi (Egzersiz Stres Test)
EKG Holteri
Tansiyon Holteri
Hastanemizde BT Koroner Anjiyografi (Sanal Anjiyo)
BT Koroner Anjiyografi (Sanal Anjiyo) nedir?
Kalp damarlarını ve kalbin diğer yapılarını görüntülemek için gerçekleştirilen tetkiktir. İşlemin güvenirliğinin yüksek olması, hızlı ve pratik olması sebebiyle son yıllarda kalp-damar hastalıklarının tanısında sıkça kullanılan bir yöntem haline gelmiştir.
Kimlere BT koroner anjiyografi uygulanır?
- Göğüste sıkışma hissi, ağrı, nefes darlığı gibi kalp-damar hastalığını düşündürecek şikâyetleri olanlara
- Şeker hastalığı, tansiyon hastalığı, sigara kullanımı, ailede kalp hastalığı gibi kalp-damar hastalığı açısından yüksek risk taşıyanlara
Klasik anjiyografiye göre avantajları nelerdir?
- Kasık veya kol atardamarından vücuda katater ile girmeyi gerektirmez. Bu nedenle kanama komplikasyonu oluşmaz.
- Hastaneye yatış gerektirmez. İşlem dakikalar içerisinde biter.
- Sadece kalp damarlarının iç duvarını değil, tüm duvarını görüntüler. Tıkanıklığa yol açan plak yapısı ile ilgili daha detaylı bilgi verir.
- Damar görüntülemesine ilaveten kalp kapakçıkları, kalp odacıkları, kalbin kas dokusu, kalbi çevreleyen zar ve aort damarı da birlikte görüntülenir. Böylece kalp anatomisi ile ilgili detaylı bilgi edinilir.
Görüntüler nasıl elde edilir, nasıl değerlendirilir?
- İşlem öncesi kol toplardamarından damar yolu açılır.
- Çekim esnasında damar yolundan "kontrast madde" adı verilen, damar yapılarının görüntülenmesini sağlayan ve vücuttan böbrekler yoluyla temizlenen sıvı verilir.
- Tomografi cihazı yardımı ile hastadan alınan görüntüler bilgisayarda işlenir. İş istasyonlarında çeşitli teknikler yardımı ile üç boyutlu hale getirilir.
- Kardiyoloji ve radyoloji uzman doktorları tarafından görüntüler yorumlanır ve hasta sonuç ile ilgili hekimince bilgilendirilir.