Tüp mide ameliyatında midenin %70'lik kısmı çıkartılır ve mideye herhangi bir cisim yerleştirilmez. Midenin çıkartılan fundus kısmında salgılanan iştah hormonunun (ghrelin) olmayışı ile birlikte iştah durumu eskiye göre azalma gösterir. Mide hacminin azalması ve az gıda ile doyulmaya başlanması ile kalıcı bir şekilde kilo verilmeye başlanır.
Tüp mide ameliyatın da amaç mide hacmini küçülterek besin tüketimini en aza indirerek kişinin erken bir doyuma ulaşmasını sağlamaktır. Erken doyuma ulaşan kişinin de kilo vermesi çok daha kolaydır.
Ameliyat sonrası gerekli tetkiklerin yapılması ile birlikte ilk gıda alımı sıvı olarak yapılır. 14 gün kadar süren sıvı alımı sonucunda yumuşak besinlere geçiş yapılır. Beslenme düzeniniz uzman hekim ve diyetisyen tarafından kişiye özel olarak planlanır ve takibi gerçekleştirlir. 1 ay sonunda tüm besinlerin tüketimi mümkündür. İlk 6 ay hızlı kilo kaybının yaşandığı bir dönemdir. Beklenen kilo kaybının gerçekleşmesi yaklaşık 1-1.5 yıl içerisinde olur.
Tüp mide ameliyatı yaklaşık 10 yıldır kilo vermede iyi sonuçların elde edilmesi ve diğer girişimlere ihtiyaç duyulmaması sebebiyle tek yöntem olarak kullanılmaktadır.
Nasıl Gerçekleşir?
Tüp mide ameliyatı kapalı cerrahi yöntemi olarak bilinen laparoskopik yöntem ile uygulanır. Yarım santimetreyi geçmeyen küçük kesilerden karna ince bir iğneyle girilir ve karın karbondioksit gazıyla şişirilir. Kamera yardımıyla görüntü ekrana aktarılarak işleme başlanır. Midenin belli bir kısmı çıkartılarak işlem tamamlanır.
Tüp Mide Ameliyatının Avantajları
Tüp mide ameliyatı yaklaşık 10 yıldır kilo vermede iyi sonuçların elde edilmesi ve diğer girişimlere ihtiyaç duyulmaması sebebiyle tek yöntem olarak kullanılmaktadır.