Mesane kanserlerinin üçte ikisi ölümcül seyirli olmayan fakat nüks etme eğilimi bulunan yapıdadır.
Mesane Kanseri Nedir?
Temel fonksiyonu idrarın depolanması olan mesane santral sinir sistemine bağlı çalışmaktadır. Mesane kanseri, böbreklerden başlayarak idrar yolları boyunca ortaya çıkabilen kanserler arasındadır ve metastaz yapma potansiyeli yüksektir. Erkeklerde en sık görülen 3. Kanser türü olan mesane kanseri kadınlarda görülen kanserlerde 13. Sıradadır. Mesane kanseri kadınlarda daha nadir görülmekle birlikte daha ağır sonuçlara neden olabilmektedir.
Mesane Kanseri Belirtileri Nedir?
Mesane kanserinin en sık örülen belirtisi idrarda kan görülmesidir. Hematüri olarak adlandırılan bu duruma ek olarak kasık bölgesinde ağrı, ani şekilde meydana gelen idrar yapma ihtiyacı ve sık idrara çıkmada mesane kanserinin sık görülen belirtileri arasındadır. İdrarda kan pıhtısı görülmesi, sırt ağrısı, halsizlik ve kilo kaybıda mesane kanserinin sık görülen belirtileri arasındadır. Mesane kanseri farklı doku ve organlara metastaz yapması durumunda sıçradığı bölgeye göre farklı belirtilere neden olabilmektedir.
Mesane Kanseri Tanı ve Tedavisi
Mesane kanserinin tanısında üroloji hekimleri çeşitli görüntüleme yöntemlerinden faydalanmaktadır. Çeşitli görüntüleme yöntemleri, laboratuar incelemeleri ve Mikroskopik incelemelerin ardından biyopsi uygulanarak hastalığın kesin tanısı konulabilmektedir. Mesane kanseri tedavisinde planlama yapılırken hastalığın kas dokusuna yayılıp yayılmadığı belirleyici olmaktadır. Kas dokusuna yayılmayan vakalarda lezyon endoskopik olarak çıkartılmaktadır. Kas dokusuna yayılım görülmesi durumunda cerrahi işlemlerle mesanenin bir kısmının veya tamamının çıkartılması gerekebilmektedir. Cerrahi yöntemlere ek olarak kemoterapide uygulanabilmektedir. Tedavi planlamasında hastanın yaşı, hastalığın yayılım durumu ve hastanın genel sağlık durumu gibi faktörler belirleyici olmaktadır. Cerrahi girişime uygun olmayan hastalarda radyasyon (ışın) tedavisi de kullanılabilmektedir.
Mesane kanserlerinin üçte ikisi ölümcül seyirli olmayan fakat nüks etme eğilimi bulunan yapıdadır.