0232 458 20 20

Prostat Kanseri

65 yaş üstü her 10 erkekten birinde hayatının bir döneminde prostat kanseri görülmektedir. Prostat kanseri görülme riski günümüzde 40’lı yaşlara kadar gerilemiştir. 40 yaş üstü erkeklerde her yıl düzenli olarak uygulanan rutin prostat kontrolleri riskin kontrol altında tutulması için oldukça önemlidir.

Biz Sizi Arayalım

Telefon Numaranızı Bırakın,
Randevu Talebiniz İçin Biz Sizi Arayalım.

 

Prostat Kanseri Nedir?

Erkek üreme sisteminde yer alan ceviz büyüklüğündeki prostat mesane ile üretra arasında konumlanmıştır. Sperme sıvı üretmekle görevli olan prostatın dış kısmında yer alan hücrelerin kontrolsüz şekilde büyüyüp çoğalması sonucunda prostat kanseri meydana gelmektedir. Prostat dokusuyla sınırlı kalan kanserler lokalize olarak adlandırılmaktadır. Lokal yayılım gösteren kanserler tedavi edilmediğinde lenf nodları ve kemiklere yayılım gösterebilmektedir. Ailesinde prostat kanseri öyküsü olan kişilerde prostat kanseri görülmesi riski daha yüksektir. Sigara kullanımı, dengesiz ve sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam tarzı, aşırı kilo ve kırmızı etten zengin beslenmede hastalığın gelişme riskini arttırmaktadır.

Prostat Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Prostat kanseri genellikle sinsi şekilde ilerlemektedir ve erken evrelerde herhangi bir belirtiye neden olmamaktadır. Prostat kanserinin en sık görülen belirtileri idrar yapmada yaşanan güçlük, normalden sık idrara çıkma, idrar akımında çatallanma ve idrarda kan görülmesidir. Ereksiyon sorunları ve boşalma esnasında hissedilen ağrıda hastalığın sık görülen belirtileri arasındadır.

Prostat Kanseri Tanı ve Tedavisi

Prostat kanserinin tanı sürecinde öncelikle uzman hekim tarafından rektal muayene uygulanmaktadır. Prostat kanserinin tanısında fiziki muayenenin ardından PSA testi uygulanarak kandaki PSA düzeni ölçülmektedir. Tümörlü dokulardan kana geçen PSA miktarı daha fazladır. PSA testinin ve rektal muayenenin ardından prostatın ultrasonografisinin incelenmesi ve biyopsi uygulanmasıyla hastalığın kesin tanısı konulabilmektedir. Prostat kanseri tedavisinde kontrollü izlem, medikal tedavi ve cerrahi tedavi yöntemleri kullanılabilmektedir. Hangi yöntemin kullanılacağına hastanın yaşı, genel sağlık durumu ve hastalığın evresi gibi faktörlere göre karar verilmektedir. Hastanın durumuna göre cerrahi tedaviye uygun olmayan hastalarda kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavi yöntemleri de kullanılabilmektedir.

 

65 yaş üstü her 10 erkekten birinde hayatının bir döneminde prostat kanseri görülmektedir.

SIK SORULAN SORULAR
Ailesinde prostat kanseri öyküsü olmayan kişilerde 54-69 yaş arası yılda bir kez, ailesinde prostat kanseri öyküsü olan erkeklerde 40-45 yaşlarından itibaren yılda bir kez PSA ölçümü yapılmalıdır.
Prostat kanserinin cerrahi tedavisinin ardından en sık görülen yan etkiler idrar tutamama ve sertleşme problemleridir.
Prostatın cerrahi olarak tamamen çıkarılması durumunda sadece meninin dışarı çıkışı mümkün olmamaktadır. Bu durumda olan erkeklerin tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olmaları mümkündür.
Prostat kanseri genellikle tamamıyla tedavi edilebilen, yavaş seyirli ilerleyen ve tedavi başarı oranı yüksek bir kanser türüdür. Nadiren görülmekle birlikte saldırgan seyirli prostat kanseri türleri de mevcuttur.
Prostat kanserinden korunmak için domates, yeşil çay ve soya grubu besinler tüketilmesi önerilmektedir.