0232 458 20 20

Ritim Bozukluğu

Kalpte ritim bozukluğu yani Aritmi, kalbin çok hızlı veya düzensiz atması sonucunda meydana gelen tıbbi durumdur ve mutlaka kontrol altında tutulmalıdır. Vücudun sağlıklı şekilde varlığını sürdürebilmesi için tüm fizyolojik ve kimyasal işlemler kan dolaşımı ile gerçekleşmektedir.

Biz Sizi Arayalım

Telefon Numaranızı Bırakın,
Randevu Talebiniz İçin Biz Sizi Arayalım.

 

 

Kalpte özelleşmiş elektrik üreten, elektriği ileten hücrelerle kalp kasılıp gevşeyerek kan pompalanır. Bu hücrelerde meydana gelen bozulmalar sonucunda aritmi gelişmektedir.

Ritim Bozukluğu Nedir?

Kalpte ritim bozukluğu, kalbin normalden hızlı, yavaş veya düzensiz atmasıyla meydana gelebilmektedir. Kalbin dakikada 100 defadan fazla çarpması taşikardi (kalp çarpıntısı) olarak adlandırılmaktadır. Kalbin dakikada 60 defadan az çarpmasıysa bradikardi olarak adlandırılmaktadır. Aritmi kalbin üst karıncıktan kan pompalama düzenini bozarak kalpta kan birikmesine yol açmaktadır. Kalp yetmezliği, kalp kapak hastalıkları ve kalp damarlarında tıkanıklık olan kişilerde ritim bozukluğu görülme riski daha fazladır. Yaş alımı, genetik faktörler, kansızlık ve uyarıcı ilaç kullanımı gibi etmenlerde kalpte ritim bozukluğu görülme riskini arttırmaktadır.

Ritim Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Ritim bozukluğuna ait en sık görülen belirti çarpıntıdır. Çarpıntının yanı sıra kalp vuruşlarında düzensizlik, baş dönmesi ve göz kararması da kalpte ritim bozukluğunun sık görülen belirtileri arasındadır. Her 4 erişkinden 3’ünün hayatının bir döneminde yaşadığı ritim bozukluğu baygınlık hissi ve bayılmaya da neden olabilir.

Ritim Bozukluğu Tanı ve Tedavisi

Ritim bozukluğunun tanı sürecinde bazı testler uygulanması gerekmektedir. EKG, Efor ve EPS gibi çeşitli testler uygulanarak ritim bozukluğu tanısı konulabilmektedir. Ciddi belirtilerle meydana gelen ritim bozukluklarının mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Ritim bozukluğunun tedavisinde ilaç tedavisi ve Kateter ablasyonu yöntemi ile %60-80 seviyelerine kadar başarıyla tedavi uygulanabilmektedir. Kalp ritim bozukluğunun tedavisinde kalp pili ve cerrahi yöntemlerden de faydalanılabilmektedir.

 

Her 4 erişkinden 3’ünün hayatının bir döneminde yaşadığı ritim bozukluğu baygınlık hissi ve bayılmaya da neden olabilir.

SIK SORULAN SORULAR
Ritim bozukluğu, bayılma, görme kaybı ve baş dönmesi gibi belirtilerle meydana geliyorsa tehlikeli bir duruma neden olabilmektedir.
Ritim bozukluğu kalp krizi, felç gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilen ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur.
Çocukluk döneminde görülen bazı ritim bozuklukları geçici olmakla birlikte ritim bozuklukları genellikle kalıcıdır ve kendiliğinden iyileşmez.
Sağlıklı bir yetişkinin nabzı dakikada 60 ila 100 arasında olmalıdır.
Kalpte ritim bozukluğu genellikle EKG ile teşhis edilmektedir.