Sigarayı Neden Bırakmalısınız?
Dünyada ve ülkemizde en sık kullanılan bağımlılık yapıcı madde olan tütün ürünlerinin kullanımı kanser, kalp damar hastalıkları ve KOAH gibi ciddi sonuçlara sebep olabilen hastalıkların gelişme riskini arttırmaktadır. Ülkemizde erken ölüm sebepleri arasında tütün ürünleri kullanımı ilk sıralarda yer almaktadır. Bağışıklık sistemine zarar vermesi, akciğerlerin savunma mekanizmasını bozması ve önlenebilir birçok hastalığın gelişme riskini artırması tütün kullanımının olumsuz etkilerinden bazılarıdır. Nargile gibi ürünlerin kullanılmasının hepatit, tüberküloz riskini artırmasının yanı sıra tütün ürünleri çevre üzerindede birçok olumsuz etkiye neden olmaktadır. Dünya çapında en yaygın atılan atıklar sigara izmaritleridir. Sigara izmaritleri içeriğinde barındırdığı arsenik, etil fenol gibi maddelerle sulara ve toprağa sızarak çevreye zarar vermektedir. Söndürülmeyen sigara izmaritleri de orman yangınlarının en sık görülen nedenidir.
Hemen Şimdi Bir Adım Atın
Ülkemizde tütün kullanımıyla mücadele kapsamında birçok farklı destek programı mevcuttur. ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve sigara bırakma poliklinikleri sigarayı bırakmak isteyen kişilere kesintisiz şekilde hizmet vermektedir. ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı, sigara bırakma kararı alan veya bu kararı almak isteyen kişilerle motivasyonel görüşmeler gerçekleştirmektedir. ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattında kişiler sigara bırakma esnasında nikotin eksikliği gibi belirtilerle baş etme yöntemleri hakkında detaylı şekilde bilgilendirmektedir. Sigarayı bırakma hattı 7 gün 24 saat kesintisiz ve canlı destek sağlamaktadır. Kişiler talep etmesi halinde kendilerine en yakın poliklinikten randevu alarak konuya özel eğitim alan hekimlerin kontrolünde sigara bırakma sürecini yürütebilmektedir. Sigara bırakma polikliniklerinde uzman hekim tarafından uygun bulunması durumunda etkinliği kanıtlanmış ilaçlarda kullanılabilmektedir. Danışma Hattı ile görüşme gerçekleştirildiğinde 1 yıl boyunca en az 7 defa geri dönüş araması yapılacak şekilde kişinin mevcut durumu kontrol edilmektedir.
9 Şubat tarihi tütün kullanımı ve zararları konusunda halkı bilinçlendirmek amacıyla her yıl ‘Sigarayı Bırakma Günü’ olarak kutlanmaktadır.