Yaşlanmanın kaçınılmaz sonu olan katarakt, göz merceğinde oluşan bulanıklıktır. Halk dilinde perde denilen katarakt genellikle yaşlanmanın etkisiyle oluşur. Görmede yavaş yavaş azalma, ışığa hassasiyet, göz kamaşması, çift görme, okuma zorluğu, gece görüşünde bozulma, renklerde soluklaşma veya sararma, gözlük numaralarının sık değişmesi gibi yakınmalar ile hekime başvurulur.
Gözlük veya ilaç kullanımı ile tedavi edilemeyen kataraktın tek tedavi yöntemi ameliyat ile bulanıklaşan merceğin çıkarılması ve yerine yeni mercek konulması ile sağlanabilir.
Ameliyat için kullanılacak merceğe nasıl karar veriliyor? Katarakt ameliyatlarında kullanılan bütün mercekler aynı özelliğe sahip değildir. Göz içine yerleştirilen yapay mercek, kişinin yaşamı boyunca gözün içinde varlığını sürdürür. Ameliyat öncesi mercek seçimi tüm hayatınızı etkileyecek bir karar olduğundan hekiminizin tavsiyesini önemseyerek karar vermeniz gereken bir durumdur.
Katarakt ameliyatlarında kullanılan mercekleri üç gruba ayırabiliriz.
İlk gruptaki Monofokal göz içi mercek dediğimiz tek odaklı mercekler ile hasta uzağı görür ancak yakını görmek için örneğin, kitap, gazete okumak için yakın gözlüğü takmak zorundadır.
İkinci gruptaki göz içi mercekler ise yakın ve uzak olmak üzere iki odaklı Bifokal merceklerdir; hasta hem yakını hem de uzağı gözlüksüz görür ancak orta mesafe dediğimiz yani 40 cm ile 2 metre arasında kalan mesafe net görülemez.
Akıllı Lensler dediğimiz Trifokal göz içi mercekler ise üç odaklıdır ve bu sorunu çözen merceklerdir. Bu mercek takıldığında, hasta gözlüksüz olarak uzağı, yakını ve ara mesafeyi (40 cm ile 2 metre arasındaki mesafe) iyi görebilir.
Akıllı Lensler, katarakt ameliyatını kolaylaştırmak ve kısa sürmesini sağlamak için özel olarak dizayn edilmiştir. Ameliyat süresi birçok merceğe göre kısa sürmektedir.
Katarakt ameliyatı bitiminden 1 gün sonrasında iş yaşamınıza dönebilir, sosyal aktivitelerinizi yapmaya başlayabilirsiniz.