0422 323 23 23

Keratokonus Hastaları, Kornea Bozukluğu Olan Hastalar CCL( Corneal Cross- linking ile Artık Tedaviniz Çok Kolay!

CROSS-LİNK TEDAVİSİ( CCL) 1970’li yıllarda ilk kez Diş Hekimliğinde Doku biomekanik stabilitesini arttırmak için kullanılmıştır. Bileşikler polimer yan zincirlerinin UVA fotopolimerizasyonu ile çapraz bağlanma sonucu sabitlenmiştir.

Biz Sizi Arayalım

Telefon Numaranızı Bırakın,
Randevu Talebiniz İçin Biz Sizi Arayalım.

ETKİ MEKANİZMASI

Kornea dokusundaki stabilitenin arttırılması temel amaçtır.
Bunu; Kollajen arasındaki ek moleküler bantlar ve enzimatik erimeye karşı dayanıklıkta artış sağlayarak kollajen güçlendirici etki göstererek yapar.

Crosslink tedavisinden sonra,
-Korneal şeffaflığın değerlendirilmesi ve 
-Kornea, Retina ve Lens‘e yönelik potansiyel yan etkilerin değerlendirilmesi

Crosslink tedavisinin insan korneasında uygulamak için çalışma prensiplerinin ana ögelerini oluşturur.

Riboflavin ve UV ışığı oksijen radikallerini açığa çıkarır ve buda Kollajen fibrilleri arasında yeni bağlar yaratır.

Riboflavin diğer adıyla B2 vitaminidir.B2 vitamini ışığa ve UV'ye çok hassas bir yapıdadır. Çabuk bozulur ve yapısı değişir. Zaten amaçda budur. Riboflavin emmiş kornea dokusuna UV ışığı uygulayarak riboflavinin yapısını değiştirmek ve kornea çatısını sağlamlaştırmak ana hedefimizdir.

UYGULAMA ALANLARI

  • Primer Korneal Ektaziler
    • Keratokonus - özellikle ilerleyen keratokonuslar
    • Pellucid Marginal Dejenerasyon
  • Ameliyat sonrası oluşan Ektaziler
    • Lazer operasyonları sonrasında oluşan ektaziler
    • Lasik –epilasık-PRK sonrası oluşan ektaziler
  • Korneal Ülserler

 

Hasta kontak lens takıyor ise 15 gün öncesinden kontak lensleri çıkatılması istenir, Ayrıntılı görme muayenesi yapılır .Otorefraktometre ile refraksiyon kusuru ilaçlı ilaçsız değerlendirilir, Gözlüklü–gözlüksüz görme düzeyleri değerlendirilir Kontak lens ile görmesi değerlendirilir Korneal biomikroskop değerlendirmesi yapılır Fundus–Retina muayenesi yapılir, Korneal Topografik ölçümler ve değerlendirmeler yapılır Pakimetrik değerlendirmeler –korneal kalınlığı ölçümleri –kornea her noktasının kalınlık değerleri alınır.
Uygulama bittikten sonra göze antibiotikli damla damlatılarak sonrasında yumuşak kontak lens takılır ve işlem biter. Yaklaşık 3 günde korneal epitelizasyonu tamamlanır. Tamamlandıktan sonra yumuşak kontak lens çıkartılır. Hastaya bu sure içinde antibiotikli damla ve antienflamatuar damlalar reçete edilir. Yaklaşık 15 gün bu damlalar kullanılır.
Enfeksiyon ( Ameliyathane şartlarında yapıldığı sürece çok nadir) Korneal endotel Hasarı (400 mikron altı kornealara yapılmadığı sürece böyle bir komlikasyon olma olasılığı yoktur)
Genel olarak 18 yaş sonrası denilsede bazen daha erken yaşta çok ileri vakalarada yapılabilmektedir. Kornea kalınlığı hasta seçiminde önemli bir etkendir, 400 MİKRON altı olmaması tercih edilir. Korneal kurvatür değerlerinin maksimum 60 D YE kadar limit vardır. Herhangi bir korneal patolojinin olmaması gerekir Aktif göz enfeksiyonu olmaması gerekir Gebelik emzirme olmamalı Kollajen Vaskuler hastalıklar ve Otoimmun hastalıkları olmaması gerekir.


CROSSLİNK AMELİYATI

Bütün ameliyatlar ameliyathane ortamında steril şartlar altında yapılır. Yaklaşık 15 ila 30 Dakika içinde işlem tamamlanır.

SIK SORULAN SORULAR
Hayır uygulanmaz.İki göz arasında ortalama 15 gün bekliyoruz.
Bu uygulama daha iyi görmek için değil keratokonusu durdurmak için yapılan bir işlemdir.Ancak bazı hastalarda 3.aydan sonra görme artışı olmaktadır.
Refraksiyon kusuru varsa ve lens ile düzeliyorsa kullanmakta herhangi bir sakınca yoktur.
Refraksiyon kusuru varsa ve kontak lens kullanımında sorun yaşanıyorsa halka( Korneal ring) uygulanabilir.