0232 458 20 20

Varikosel Tanı ve Tedavisi

Genellikle ergenlik döneminde gelişen Varikosel erkeklerde görülen bir damar hastalığıdır. Testisten kirli kanı uzaklaştıran toplardamarların genişlemesi sonucunda gelişen varikosel bacaktaki varis oluşumuna benzemektedir.

Biz Sizi Arayalım

Telefon Numaranızı Bırakın,
Randevu Talebiniz İçin Biz Sizi Arayalım.

 

 

Varikosel Nedir?

Erkek vücudunda yer alan testisler skrotum adı verilen deri torba içerisinde konumlanır. Üreme organı olan testislerin kirli kanı uzaklaştırmakla görevli toplar damarında meydana gelen genişleme varikosel olarak adlandırılmaktadır. Bacaklarda gelişen varislere benzer yapıda olan varikosel erkeklerde sperm üretiminde azalma, sperm kalitesinde düşme ve infertilite gibi birçok soruna neden olabilir. Varikosel toplar damarın pozisyonu nedeniyle genellikle vücudun sol tarafında oluşmaktadır. Tek yönde oluşan varikosel her iki testiste sperm üretiminde bozulmaya neden olabilir. Varikosel tanısı en sık ergenlik döneminde konulmaktadır ve ana tedavi yöntemi cerrahidir. Özellikle genç erkeklerde sperm kalitesinin etkilenmemesi için cerrahi müdahale uygulanır.

Varikosel Risk Faktörleri

Varikoselin hangi nedene bağlı olarak geliştiği tam olarak bilinmemekle birlikte gelişme riskini arttıran bazı etmenler mevcuttur. Testis toplar damarlarında yer alan valflerin işlevini tam olarak yerine getirmemesi sonucunda gelişen varikosel uzun boylu erkeklerde daha sık görülmektedir. Kilolu erkeklerde varikosel oluşumuna daha nadir rastlanır.

Varikosel Belirtileri

Genellikle herhangi bir belirtiye neden olmayan varikosel bazı kişilerde testislerde ağrıya neden olabilir. Varikosel ağrısı genellikle fiziki aktivite esnasında veya uzun süre ayakta kalındığında şiddetli hale gelir ve istirahat edildiğinde azalır. Erken evrelerde belirgin olmayan varikosel ilerleyen evrelerde belirgin hale gelir.

Varikosel Tanı ve Tedavisi

Varikosel tanısında uzman hekim tarafından uygulanan fiziki muayene oldukça önemlidir. Uzman hekim testisleri inceleyerek genişleyen damarları tarar. Doppler ultrasonografi gibi yöntemler kullanılarak damar çapları ve kirli damarlarda kaçış olup olmadığı tespit edilebilir. Varikosel mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık değildir. İnfertilite sorunu yaşayan kişiler ve genç erkeklerde sperm kalitesini korumak amacıyla tedavi uygulanabilir. Varikosel kontrollü izlem altında tutulabilir veya cerrahi yöntemle tedavi edilebilir. Varikoselin cerrahi tedavisinde açık cerrahi, laparoskopik cerrahi, anjioemboliasyon yöntemleri kullanılabilir. Günümüzde mikroskop altında uygulanan mikroskopik varikoselektomi operasyonları da oldukça etkili sonuçlar sağlamaktadır.

 

Varikosel tanısı en sık ergenlik döneminde konulmaktadır ve ana tedavi yöntemi cerrahidir.