Hızlı Arama

Arama yapmak için anahtar kelime giriniz

Gözde Haberler

Some content in menu

Hızlı Arama

Arama yapmak için anahtar kelime giriniz


3 Saatten Sonra Gözde Bi̇lgi̇sayara Bakma Sendromu Başliyor

2801 Gün Önce


 

Gözde Akademi Hastanesi Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Op. Doktor Bekir Koç, bilgisayar ekranlarının belirli bir süreden sonra göz sağlığını olumsuz yönde etkilediğini ifade etti.

Koç, özellikle bilgisayar, telefon ve tabletlerin çağın vazgeçilmez teknolojik ürünler olduğunu ve bu cihazların gözleri bozup bozmadığı konusunun kullanıcılar tarafından çok merak edildiğini söyledi.

Koç, bu ürünlerin gözde kalıcı hasarlar bırakmadığını belirterek; “Bilimsel veriler ışığında bu durum ele alındığında bilgisayar ve diğer cihazların kendilerinin gözde miyop ve hipermetrop gibi refraksiyon kusurlarına veya başka bir kalıcı göz bozukluğuna yol açtığını gösteren herhangi bir delil yoktur. Ancak uzun süre yakın çalışmanın miyopiyi tetiklediğine dair bulgular mevcuttur. Buda bu cihazların direk etkisi olmasa bile uzun süre yakın çalışma nedeniyle özellikle miyopi gelişebilmektedir” şeklinde konuştu.

Bu tür teknolojik ürünlerin ekranlarına belirli bir süreden sonra bakıldığında gözde bazı hasarların meydana gelebileceğini ifade eden Koç, şunları söyledi: “Computure vision syndrome olarak tanımlanmış ve Türkçeye bilgisayar ekranına bakma hastalığı olarak çevrilmiş olan bu durum uzun süre bilgisayar ekranına bakan insanlarda sık karşıladığımız bir durumdur. Yapılan araştırmalar günlük 3 saatin üzerinde bilgisayar ekranına bakan kişilerde bu rahatsızlığın görülme oranının % 90’ın üzerinde olduğunu göstermektedir.”

Koç, bilgisayara bakma hastalığının; baş ağrısı, bulanık görme, çift görme, odaklanma güçlüğü, ışık hassasiyeti, gözlerde kızarıklık ve batma, gözlerde gerginlik hissi gibi belirtilerinin olduğuna değinerek, bilgisayara bakma hastalığını tetikleyici etkenlerin olduğunu ifade etti ve bunları şu şekilde açıkladı: “Öncelikle hipermetroi, miyopi ve astigmatizma gibi düzeltilmemiş refraksiyon kusurları, Gözünüze uygun olmayan gözlükler, presbiyopi olarak adlandırılan yaşa bağlı yakın görme görme güçlüğü, latent refraksiyon kusurları olarak adlandırılan normal şartlarda hissedilmeyen ancak göz yorgunluğu ile ortaya çıkan hipermetropi, göz yaşı fonksiyon bozuklukları ve göz tansiyonu bilgisayar ekranına bakma hastalığının belirtilerinin ortaya çıkmasına ve mevcut şikayetlerin şiddetlenmesine neden olur.”

Koç, göz muayenesinin önemli olduğunu vurgulayarak; “Öncelikle göz muayenesi yapılarak daha önce belirtilen göz hastalıklarının tespiti yapılmalıdır. Özellikle latent refraksiyon kusurları rutin muayenede ortaya çıkmayabilir ve bu durumda ayrıntılı göz muayenesi gerekebilir. Herhangi bir göz rahatsızlığı tespit edilirse öncelikle bu hastalıkların tedavisi yapılmalıdır. Bunun dışında bilgisayar ekranının göz seviyesinin altında olması, sık sık göz kırpma rahatlatıcı yöntemlerdir. Gözlerinizi rahatlatmak için en fazla 20 dakikada bir en az 6 metre uzağa ve yine en az 20 saniye süreyle bakmak aşırı çalışan göz kaslarının gevşeterek rahatlamanızı sağlayabilir” dedi.

 

 Etiketler: op. dr. bekir koç, bekir koç, göz hastalıkları, göz, bilgisayar