Some content in menu
Çocukluk çağı kanserlerinin görülme sıklığı günden güne artış gösteriyor. Küçük kahramanlar büyük mücadeleler veriyor. Çocuk kanserlerinde yetişkinlere kıyasla tedavi başarı oranı daha yüksek seyrediyor ve özellikle erken tanı ile hastalar tamamen iyileşebiliyor. Ülkemizde ve dünyada en sık görülen çocukluk çağı kanserlerinde ilk sıralarda lösemi yer almaktadır.
Çocukluk Çağı Kanserleri En Sık Hangi Yaş Grubunda Görülür?
Çocukluk çağı kanserleri en sık 2-5 yaş arasında görülmektedir. Hangi sebeple ortaya çıktığı net olarak tespit edilemeyen çocukluk çağı kanserlerinde değiştirilebilen ve değiştirilemeyen bazı risk faktörleri bulunuyor. Çocukluk çağı kanserlerinin değiştirilemeyen risk faktörler yaş, cinsiyet ve genetik etmenlerdir. Radyasyon maruziyeti, kötü beslenme, virüsler, kimyasal maddeler ve hava kirliliği de çocukluk çağı kanserlerinde önlenebilir risklerdir. Kanser tanısı alan bazı çocuklarda hiçbir risk faktörüne rastlanmamaktadır. Son yıllarda çocukların teknoloji ile çok erken yaşlarda tanışmaları radyasyon riskini arttırmaktadır. Kablosuz internet kullanımı, cep telefonları ve sıkça zaman geçirdiği tabletlerin hastalık riskini arttırdığı düşünülmektedir. Çocukluk çağı kanserlerini kesin olarak önlemek mümkün olmasa da bazı detaylara dikkat edilerek risk azaltılabilir. Çocukların sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olması, radyasyon ve kimyasal madde temasının minimuma indirilmesi önerilir.
Farkındalık Riski Azaltır
Genetik olarak risk barındıran ailelerin çocuk sahibi olmadan önce ve gebelik sürecinde konu hakkında bilgi sahibi olmaları oldukça önemlidir. Tüm ailelerin önlenebilir risk faktörleri konusunda dikkatli davranması hastalıktan kesin olarak korunmayı garanti etmese de kansere karşı dirençli olmayı sağlamaktadır. Ailelerin çocuklarda beze, dokuda büyüme, soluk renk, nedensiz morluklar ve ani kilo kaybı gibi belirtiler gözlemlemesi durumunda en kısa sürede bir uzman hekime başvurmaları erken tanı ve yüksek tedavi başarı olanağı sağlar. Uzun süren ateş, kemik ağrıları ve gece terlemeleri de dikkat edilmesi gereken faktörler arasındadır. Ailelerin farkındalık geliştirmesi gereken bir diğer konuda çocukluk çağı kanserlerinde tedavi başarı oranının oldukça yüksek olduğudur. Günümüzde uygulanan etkili kemoterapiler, kemik iliği nakli gibi yöntemlerle yüz güldüren sonuçlar alınabilmektedir. Bizlerde küçük kahramanların verdiği büyük mücadelenin farkındayız ve her an yanlarındayız.